BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piaci anomáliák a távközlési szektorban

A vezetékes szolgáltatás nem helyettesíti a mobilt - állapította meg a GVH az ágazati vizsgálatában. Az elemzés során olyan piaci zavarokat észlelt, amelyek valószínűsíthetően versenykorlátozó magatartásokra vezethetők vissza. Időközben versenyfelügyeleti eljárás is indult a négy mobilszolgáltató és a Matáv bevonásával.

A Gazdasági Versenyhivatal elemzése szerint a mobiltelefon-hálózatokban a más távközlési szolgáltatók számára nyújtott úgynevezett végződtetési szolgáltatás piacán olyan zavarok észlelhetők, amelyek versenyfelügyeleti eljárást tettek szükségessé. Magyarországon 1990 óta elérhető a a mobiltelefon-szolgáltatás, és a távközlési szektoron belüli térnyerésével párhuzamosan eddig nem készült átfogó elemzés az ágazatról. A vizsgálat megindításakor a GVH három területen érzékelt olyan piaci zavart, amely a vállalkozások versenykorlátozó magatartásának következményeként alakulhatott ki. Így felkeltette a hivatal figyelmét a mobiltelefon- és a közcélú távbeszélő-szolgáltatási díjak közötti jelentős árkülönbség, a végződtetési tarifák, csakúgy, mint a frekvenciahasználattal kapcsolatos kérdések. A felméréshez - a versenytörvény alapján - 2001 májusában láttak hozzá, részletes adatszolgáltatásra kötelezve az ágazatban érintett cégeket. Figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek igyekeztek a kérdések teljes körére válaszolni, jóllehet sok esetben nem értettek egyet a hivatal kiinduló feltételezéseivel. A jelentés kiterjed a mobilágazat hazai piacának működését meghatározó objektív körülményekre, a nemzetközi háttérre.

A felmérés során a hivatal megállapította, hogy a mobil- és a vezetékes szolgáltatások árszínvonala között átlagosan nagy különbség mutatkozik. A mobilárak meghaladják a vezetékes árakat. A vezetékes és a mobilszolgáltatás általánosságban nem helyettesítheti egymást - áll a vizsgálat következtetéseiben. Két területen azonban - mindössze az árak összehasonlításával - mód van helyettesítésre. Így a nagyfogyasztók belföldi hívásai esetén. A másik terület a hívást nem, illetve csak ritkán kezdeményező kisfogyasztók számára biztosított hozzáférés, amikor is a mobilszolgáltatók kártyás csomagjai révén versenyképes árak nyújthatók a vezetékes szolgáltatók kisfogyasztói csomagjával.

A vezetékes telefonról indított és a mobilkészülékre érkező hívások összekapcsolási tarifái egyértelműen piaci zavart jeleznek. A szakemberek szerint a mobilvégződtetés piaca szolgáltatóként elkülönült. Egy-egy szolgáltató monopolhelyzeténél fogva szabadon állapíthatja meg a végződtetési díjakat. A tapasztaltak megerősítették a feltételezett piaci anomáliát. A hivatal már korábban versenyfelügyeleti eljárást indított az ügyben, az eljárás jelenleg is folyik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.