BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digivideo-felügyelet

Napjainkban tanúi lehetünk a hagyományos zárt láncú ipari tévérendszerek (CCTV, Closed Circuit TV) és az adatkommunikációs hálózatok integrációjának. A lépés szükségszerűnek látszik, hiszen a CCTV rendszerek mára elérték képességeik határát, és csak az új technológiák felhasználásával fejlődhetnek tovább. A videorendszerek használói is szeretnék átlépni a jelenlegi korlátokat, ez is új megoldások keresésére ösztönzi a fejlesztőket. Az információs technológiák megjelenése a videorendszerek költséghatékonyságát is növeli, hiszen ugyanaz a rendszer egymással párhuzamosan akár több célra is felhasználható. Az ilyen irányú igényeket felismerve született meg a magyar Xperts Software Kft. fejlesztésében video-távfelügyeleti és biztonságtechnikai rendszere, amely iránt itthon és a nemzetközi piacokon is többen érdeklődnek.

Az új internetprotokoll alapú videorendszer, amely több száz analóg és digitális kamerát képes kezelni és egy egységes felületbe integrálni. A felhasználói felület segítségével a kezelő képes megtekinteni a kamerák élő képeit, vagy az azokról archivált anyagokhoz férhet hozzá, akár felvételkészítés közben is. A kamerákat vezérelheti (panorámázás, forgatás, ráközelítés), vagy mozgásérzékelési funkciókat állíthat be rajtuk. Ehhez mindössze egy böngészővel ellátott számítógépre van szükség. A rendszeren keresztül hálózatba kapcsolt kamerák a világ bármely részéről elérhetők.

A rendszernek két változata van, eltérő felhasználási területekkel. Az egyik változatban a hardver- és a szoftverkomponenseket egy központi szolgáltatónál telepítik. A világban bárhol elhelyezett kamerák a szolgáltatóhoz az interneten keresztül kapcsolódnak. A felhasználó tartózkodási helyétől függetlenül ellenőrizheti kameráit, kereshet az archívumban. A kamerákat és a hozzá tartozó hardver-, szoftverkomponenseket megvásárolni sem szükséges, azokat a szolgáltatótól fix havi díjért is igénybe lehet venni. Az ügyfél az előfizetett kamerák felhasználásáról szabadon rendelkezhet, meghatározhatja azon felhasználók körét, akik a kamerák által közvetített képeket nézhetik, illetve publikussá is teheti őket.

A rendszer másik változata a vállalatok számára készült. Ebben a változatban minden hardver- és szoftverkomponenst a felhasználónál telepítenek. A hálózati kamerák vagy videoszerverek lokális hálózaton csatlakoznak a kiszolgáló gépekhez.

A rendszer képes a már meglévő analóg kamerarendszerek fogadására is. A felhasználók saját hálózatukon keresztül érik el a rendszert.

Lehetőséget nyújt távoli telephelyeken üzemelő ilyen rendszerek interneten/intraneten keresztüli összekapcsolására is, amelyben a kamerák a hálózat tetszőleges csomópontjáról elérhetők és irányíthatók. További előnye a nagy képfrissítési sebesség (10-25 kép/s), valamint a nagy és rugalmasan bővíthető képtároló kapacitás.

A fejlesztést végző Xperts Software Kft. mérnökök által, 1986-ban alapított cég. Az immár tizennégy éve fennálló vállalkozás 1991-ig főként a nyugat-európai piacon tevékenykedett. Munkatársai Németországban és Ausztriában fejlesztettek szoftvereket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.