BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelminősítő informatika

A pénzintézetek körében felmerült az igény az adósminősítési, követelésminősítési és mérlegelemzési szakértői rendszerek iránt. A fejlesztési kezdeményezéssel több évvel ezelőtt kezdtek el egyetemi szintű kutatások foglalkozni. Időközben azonban a technológia fejlődése túlhaladta az ottani eredményeket. A koncepció, a megoldás, illetve a know-how viszont továbbra is aktuális maradt. Ezt vásárolta meg az egyik hazai informatikai társaság, a KFKI-csoporthoz tartozó Classys Kft., s indította be a saját fejlesztését. Jelenleg egy 3+1 modulból álló szakértői csomag született belőle. Az első három az adós-, a követelésminősítés és a mérlegelemzés modulja. A további egy pedig egy különleges definiálóprogram. Ez utóbbi azért fontos, mert a pénzintézetek a szabályzataikban egyéni szempontokat, illetve belső szabályokat is alkalmaznak. A külön szabályokat egyszerű paraméterezés révén lehet értelmezni.

A szakértői rendszer egyes elemeiről elmondható, hogy az adósminősítés esetén a vizsgálat jellemzően egy-két ügyfélre vonatkozik, akik a hitelkérelem mögött állnak. A követelésminősítési modul az azonos tulajdonságokkal rendelkező hitelszerződések, -számlák együttesét vizsgálja, rendszerint negyedéves gyakorisággal, míg a mérlegelemzési modul gazdasági társaságok összehasonlító elemzését végzi el, például ha az említett első két vizsgálati módszer valamilyen problémát tárt fel.

A rendszer grafikus felületű, jelenleg magyar, angol és német nyelven is működik, de további nyelvi változatok is készíthetők belőle. Az adósminősítési modul internetes, intranetes hozzáférési felülettel is rendelkezik.

Tekintettel arra, hogy a rendszer nem tesz különbséget például önkormányzati, vállalati, lakossági ügyféltípusok között, így alapvetően felhasználható lakossági áruvásárlási hitelkérelmek elbírálásakor is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.