BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három dimenzióban

A növekvő biztonsági követelmények nyomán előtérbe került a személyek biometriai alapon történő azonosítása. Az egyik széles körben elterjedt megoldás, az arc kétdimenziós videoképének felhasználása nem igényel fizikai kontaktust az azonosítandó személlyel. Egyik hátránya viszont, hogy a videokép minősége és ezzel az azonosítás megbízhatósága erősen függ a megvilágítástól és az arc helyzetétől. A Siemens kutatói a kétdimenziós helyett a jóval információgazdagabb háromdimenziós képeket készítik, illetve elemzik.

Az eljárás úgy működik, hogy az azonosítandó személy arcára a rendszer színes, egyenes fényvonalakat vetít, amelyek az arc "domborzata" szerint görbe vonalakká torzulnak a "fényképező" videokamera képén. A rendszer ezekből automatikusan előállítja az arc hálós maszkját, azaz háromdimenziós képét. Ennek kiértékelése a szokásos alakfelismerő eljárással nem kerül számottevően többe, és nem is tart lényegesen tovább a kétdimenziós megoldásnál (0,2 milliméter pontosságú kép elemzése legfeljebb 40 ezred másodperc időt vesz igénybe), viszont jóval megbízhatóbb és kevésbé megtévesztőbb annál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.