BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU-ba tart az informatika

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) célja az, hogy a szervezethez való tartozás minden egyes tagvállalat számára személyes előnyökkel járjon, s az iparágban érdekelt cégek sikeresen integrálódjanak az Európai Unióhoz. Kóka János, az IVSZ nemrégiben három évre megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta: a következő két-három évben a magyar informatikai cégek mintegy 100 milliárd forint fejlesztési célú forráshoz juthatnak az Európai Unió segítségével. Az összeg jelentős, mivel éves szinten a magyar informatikai piac mintegy 1300 milliárd forint értékű.

Az elnök szerint ezt a pénzt azonban csak akkor tudják megszerezni, illetve sikeresen felhasználni a vállalkozások, ha értenek az uniós országok nyelvén s képessé válnak megfelelő pályázatokat készíteni. Hozzátette: a cégek felkészüléséhez a szövetség is segítséget kíván nyújtani azzal, hogy a tervek szerint a kormányzathoz tartozó Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalával közösen létrehoznak egy olyan intézményrendszert, amely felhívja a vállalatok figyelmét a pályázati lehetőségekre, és segít elkészíteni a pénz elnyeréséhez szükséges dokumentumokat.

Ezen túlmenően az IVSZ tervezi azt is, hogy Brüsszelbe saját informatikai lobbistát küld azért, hogy információkat és támogatókat szerezzen a magyar informatikai cégek számára. Az elnök közölte: az európai uniós csatlakozás Magyarországon jelentős informatikai beruházásokat tesz szükségessé például az agrárium, az egészség-, a vízügy és az önkormányzatok számára, s ezek értéke eléri az elmúlt nyolc év összes ilyen jellegű fejlesztésének értékét.

A különböző szervezeteknek ugyanis elektronikus úton kell majd kommunikálniuk az európai uniós intézményekkel, s számítógép és internet nélkül nem tudnak majd eleget tenni például adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az informatikai fejlesztéseket azért sem tudják megspórolni, mert az uniós közigazgatási és állami szervezetekkel e nélkül nem tudnak partneri kapcsolatot kialakítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.