BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírság mobilozásért?

Riga város önkormányzata lehet az első, ahol követik a mobiltelefon-használatról alkotott szigorú New York-i jogszabály példáját: a lett főváros környezetvédelmi bizottságának elnöke a középületekben való mobiltelefon-használatot kemény pénzbírsággal sújtó rendelet bevezetését kezdeményezte. "Ha a tömegközlekedési eszközön valakinek a fülébe ordítok, az nyilvánvaló huliganizmus, ha viszont a telefonom harsog, akkor minden rendben van?" - indokolta rendhagyó felvetését Valdis Kalnozols. Állítása szerint igazolást nyert, hogy a csörgés stresszt okoz a közelben lévő embereknek, s a mobilhasználók helyes útra térítése érdekében a városatya a középületekben a mobilhasználatot 32 eurónak megfelelő bírsággal sújtaná. Bár a felvetés Európában abszurdnak hangzik, a világban akad már működő példa. New Yorkban nemrég fogadtak el egy hasonló jogszabályt, amely a színházakban, mozikban, koncerttermekben, kiállítóhelyeken és egyéb kulturális eseményeken való telefonhasználatot 50 eurónak megfelelő bírsággal sújtja, kivételt ez alól csak a vészhívások jelentenek - írja az Europemedia.net.

Bizonyos helyeken a mobiltelefon-használat valóban zavaró, de meglehetősen kiábrándító lenne, ha a büntetendő cselekmények amúgy is hosszú lajstromára a mobilhasználat is felkerülne" - fogalmaz Juris Binde, az LMT lett mobilszolgáltató elnöke. Véleménye szerint a helyzet kulcsát a megfelelő oktatási kampányok jelentik, a rendőrállam modellje ezen a téren ugyanis semmiképp sem lehet megoldás. A mobilkommunikáció ugyanis az emberi kényelem növelése érdekében született, megfelelő használat mellett pedig ez nem okoz másoknak kényelmetlenséget. A másik lett mobilszolgáltatónál, a Tele2-nél nem kívánták kommentálni a készülő szigorítást, nem tartják ugyanis elég konkrétnak a tervezetben szereplő "közterület" fogalmát. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.