BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HP-szakértői központ: új feladatok

A Hewlett-Packard és a Compaq fúziója nyomán jelentős átalakuláson megy keresztül a Compaq által három éve létesített e-infrastruktúra-központ. Az itt kifejlesztett intelligens épület megoldás európai szintű termékké válik - tudtuk meg Rajki Pétertől, a szakértői központ vezetőjétől.

Három éve avatta fel a Compaq Magyarország az e-infrastruktúra-fejlesztői központot, amelyet a HP-val lezajlott fúzió óta HP Technológia és Infrastruktúra Szakértői Központnak neveztek el. Az egykori alapító eredeti célja az volt, hogy a Compaq olyan országokban is elnyerjen fejlesztéssel is járó új generációs hálózati, internetes, rendszer- és hálózatfelügyeleti projekteket a hozzá kapcsolódó biztonsági szolgáltatásokkal együtt, ahol a helyi compaqos szakemberek segítség nélkül erre nem voltak felkészülve, illetve a cégnek magának nem volt helyi képviselete.

A fejlesztőközpont a projektekbe számos külső magyar és az adott országban tevékenykedő Compaq-partnercéget is igyekezett bevonni. A HP-val megvalósult fúzió után regionális szinten is meg kellett határozni a szakértői központ helyzetét. A központnak nemcsak sikerült kivívnia a saját helyét az új tulajdonos keretei között, hanem új feladatokat is kapott, például a HP már létező térségbeli szakembergárdájával való közös fejlesztések, a térség projektjeihez szakember-koordináció, a szakértői központban folyó munkák egyeztetése és hasznosítása az európai fejlesztési központokkal (HP Invent Center) stb. - emeli ki Rajki Péter, a központ vezetője. (A cégegyesülés során a központ által lefedett térség, 96 kelet-közép-európai, közel-keleti és afrikai állam - zömük fejlődő ország - tovább bővült Svájccal és Ausztriával, miközben a balti országok más régióhoz kerültek.)

A cégegyesülés előtt - ha az adott országban nem volt a Compaqnak saját leányvállalata - a magyar szakemberek az adott teljes projekt végrehajtását is elvállalták, az új felállásban viszont már az adott országért felelős területi szervezet vállalja a projektmenedzselést - mutat rá az eltérésekre Rajki Péter. A szakértői központban dolgozók részt vesznek a tenderek előzetes munkáiban, a technológiai és a költségajánlat elkészítésében. Segítenek az adott országban lévő HP-partneralvállalkozók kiképzésében és a technológia telepítésében.

A magyar csapat által készített egyik termék, az "intelligens épület" kialakítását segítő rendszer ma már az európai régió szintjén elfogadott megoldásnak számít, az anyacég erőteljes támogatásával. Ilyet telepített a cég az ELTE/BMKE új épületeiben az Infoparkban, a Hallgatói Információs Központban, illetve most folyik a kivitelezés a Nyíregyházi Főiskolán.

A cégegyesülés után még hangsúlyosabban érkeznek a rendszerfelügyelettel és az informatikai infrastruktúra-megoldásokkal, a biztonsági rések megszüntetésével kapcsolatos kérdések. A HP európai vezetése általában is egységesíteni kívánja a térségszintű fejlesztéseket, ezekkel kapcsolatban további befektetésekre hajlandó.

A HP kifejezetten támogatja a budapesti szakértői központot, hogy az további korszerű eszközökhöz jusson hozzá, újabb fejlesztésekbe foghasson. A központ eszközállománya (berendezések, licencek) az elmúlt évben tovább bővült (listaár szerinti értéke megközelíti az egymillió dollárt). A térségbe irányuló megoldásszállítás projektekben 2002-2003-ban eddig leszállított magyar alvállalkozói tartalom meghaladja a 300 millió forintot. A jelenleg folyó fejlesztésekben is együttműködnek hazai cégekkel.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.