BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a vállalatirányítás második fázisa

Az elmúlt hónapokban végzett informatikai piackutatások legfrissebb eredményei fontos új elemeket hoztak felszínre - mondja Pascal Hureau, a Gartner Group elemzője. A szakember a Microsoft üzleti megoldások konferenciáján tartott előadásából kiderült, hogy a technológiai vállalkozásoknak az informatikai ráfordítások szűkreszabottsága mellett új folyamatokra is fel kell készülniük.

Hureau szerint 2003 eddig leginkább figyelemfelkeltő eredménye az, hogy az informatikai megoldások potenciális megrendelőinél az információ átláthatósága iránti igény egyre jobban emelkedik. A globális nagyvállalatok számára az elmúlt év egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy a cég aktuális pénzügyi helyzetét a vezetés az eddiginél nagyobb mértékben akarja átlátni. Az informatikának tehát szerepet szánnak abban, hogy a valós pénzügyi helyzet jól áttekinthető legyen, mert a kreatív könyvelési esetek tükrében a partnerek is elvárják ezt. A Gartner felmérése szerint a beszállítók és üzleti szövetségesek egyre több és egyértelmű információt szeretnének látni egymás tevékenységével kapcsolatban.

A technológiai megoldások szállítói Hureau értékelése szerint ma már csak akkor tudnak versenybe szállni a megrendelésekért, ha a beruházás megtérüléséről már a pályázati szakaszban megfelelő információkat tudnak adni. A mai üzleti környezetben ez nehéz feladat, hiszen nem csak a beruházás után jelentkező költségcsökkenést kell szemléltetni.

Az idei év eddigi másik legfontosabb újdonsága az, hogy az informatikai biztonság szerepe kezd felértékelődni. A szakember szerint figyelemre méltó fejlemény, hogy az informatikai vezetők egyre gyakrabban kapnak helyet a vállalatok legfelső vezetői testületeiben.

A szoftverek szerepe ebben a környezetben alapvetően megváltozik, a nagyméretű vállalatok esetében szinte teljesen eltűnnek a polcról leemelhető, kész, dobozos termékek. A megrendelő számára már nem elég, ha késztermékekből tud válogatni, hanem csaknem minden projektnél egyedi, személyre szabott szoftvermegoldást kér. A kínálati oldalon elhelyezkedő informatikai társaságok üzleti lehetőségeit így ma már elsősorban nem a termékpaletta, hanem az egyedi ügyféligényekhez való alkalmazkodási képesség mértéke határozza meg.

A Gartner szerint a piaci folyamatok arra utalnak, hogy a vállalatirányítási szoftverrendszerek jelentős változás előtt állnak. A második fázisnak nevezett új hullám jellemzője, hogy az alkalmazások a mainál nyitottabbá válnak, elsősorban a céges partnerek felé. Ma még egy-egy ilyen vállalatirányítási megoldás belterjes, céges belügynek számít, és a külső partnereket egységesen kezeli. A jövőben azonban egyre nagyobb piaci igény lesz olyan szoftverekre, melyek a beszállítókat vagy üzleti szövetségeseket a mai ügyfélkezeléshez hasonlóan, személyre szabottan szolgálják majd ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.