BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még tart a jó idő, de az árak kedvezőbbek

Hamarosan itt az utószezon, ami azt jelenti, hogy ilyenkor az üdülőhelyeken a nyári áraknál olcsóbban lehet szállást kapni. A választék óriási, ezért mielőtt lefoglalunk egy szállást, illetve befizetünk egy útra, érdemes alaposan körülnézni, a különböző irodák ugyanoda szóló ajánlatai között jelentős eltérések lehetnek. A választásban segítséget nyújt az internet, ahol nemcsak az árakról tájékozódhatunk, hanem az adott országról részletes tájékoztatót találunk a nevezetességektől kezdve a praktikus információkig.

Egyre népszerűbb a magyar turisták körében Horvátország, így egy-egy hét végén több mint 30 ezren lépik át a határt. Isztrián és a Kvarner-öbölben minden második turista magyar, de mostanában délre is egyre többen utaznak - közölte lapunk érdeklődésére Szilágyi Judit, a Judit Tours Horvát Utazási és Kereskedelmi Iroda tulajdonosa. Horvátország az idén mintegy félmillió magyar látogatóra számít. Aki ezt az országot választja nyaralása célpontjául, nem árt 1-2 hónappal előre lefoglalnia a szállást, ugyanis egyes felkapott részeken, például Krk szigetén október közepéig már nincs szabad apartman.

Ami az árakat illeti, főszezonban például egy négyszemélyes apartman 200 ezer forintért bérelhető egy hétre. Ugyanebben az időszakban, azaz június közepétől augusztus közepéig a félpanziós, középkategóriájú szállodai árak átlagosan 89 ezer forintra rúgnak fejenként. Augusztus végén azonban újból előszezoni árakon lehet nyaralni, azaz 30-40 százalékkal olcsóbban kapható szállás az évről évre szaporodó apartmanok és a megújuló szállodák bármelyikében. A horvátországi árak a magyarok zsebéhez képest ma már nem számítanak olcsónak, de hozzá kell tenni: a szolgáltatások színvonala is sokat fejlődött az utóbbi időszakban. Az idén nyáron átlagosan 6-7 százalékkal emelkedett a vendéglátó-ipari szolgáltatások ára a horvát tengerparton tavalyhoz viszonyítva.

A turistainvázió miatt a hétvégéken hatalmas közlekedési dugók alakulnak ki a tengerpart felé vezető utakon, s erre - a várhatóan jó idő miatt - még akár a következő hetekben is számítani lehet. A dugók megelőzése érdekében praktikus indulás előtt tájékozódni egy-egy horvátországi nyaralást kínáló utazási irodánál.

Ha az ember netán a Közel-Keletre utazik, tele van félelemmel: a médiából áradó információk jórészt csak arról szólnak: azon a tájon folyton háború dúl, az arabok és az idegenek viszonya pedig pattanásig feszült. Ha azonban az utazó megérkezik Ammanba, Jordánia fővárosába és eltölt néhány napot, vagy hetet ezen a bibliai tájon, rájön, hogy a világ egyik legbiztonságosabb országában jár - állítják a lapunk által megkérdezett utazási irodák. Mindeddig legalábbis nem lehetett hallani turistákat ért tragikus eseményekről.

Ami az árakat illeti, a háromcsillagos szállodákat igen kedvező áron kínálják. Ha valaki ezt a kategóriát választja, egy egyhetes jordániai út ára, mely tartalmazza a repülőjegyet, a vízumügyintézést, illetve a magyar nyelvű idegenvezetést - jelenleg 50-60 ezer forint. Ugyanez az út egy négycsillagos, tengerparti szállodával általában 100 ezer forintba kerül. Természetesen nem szabad megfeledkezni a repülőtéri illetékről sem, ami 13 ezer forint, és ez sehol nincs benne az út árában. Jordánia nagyobb városaiban számtalan bevásárlóközpont épült az elmúlt években, ugyanazok a nemzetközi áruházláncok vannak jelen, mint Európában, így minden kapható, amihez itthon hozzászoktunk. Nem érdemes túl sok jordán dinárt váltani, mivel gyakorlatilag minden üzletben, szállodában elfogadják a nemzetközi valutákat és Ammanban egyre nő a kártyaelfogadó helyek száma is.

Amman óvárosa egy óriási bazársor. Azon túlmenően, hogy a piac nem számít drágának, az arany például 20 százalékkal olcsóbb, mint itthon, néhány más országgal ellentétben itt a kereskedők nem akarják becsapni a turistákat, viszont mindenre alkudni kell. Aki nem képes erre, lehet, hogy rosszul jár. Bármikor, bárhol nyugodtan beszállhatunk egy taxiba. (FE)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.