BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszerűek az akciós utak

Bár kétségtelen tény, hogy aki mer kockáztatni, az jól járhat akkor, ha nem tervezi meg előre utazását, hanem kivárja, amíg az utaztató cégek közzéteszik kedvezményes ajánlataikat. Indulás előtt néhány nappal, jó esetben egy-két héttel ugyanis több tízezer forintot is meg lehet spórolni. Ám azzal számolni kell, hogy nem mindig a megálmodott üdülőhelyre és nem olyan színvonalú szállodában tudunk helyet foglalni, mint amit valójában szeretnénk. Ez a last minute "ára", ami akár még a nyaralás napjait is elronthatja.

Sokan sokfélék vagyunk, s ez igaz a nyaralás megszervezésére is, legyen az nyáron, ősszel, vagy az év bármely szakában. Van, aki szereti ha bőséges kínálatból válogathat, megfontol minden apró döntést, s van olyan utazó is, aki kivárja az utolsó pillanatot, s akkor választ a maradékból, s a 20-30 vagy akár 40 százalékos megtakarításért kész kompromisszumot is kötni.

A klasszikus last minute már évtizedek óta bevett gyakorlat a nyugati utaztatóknál, ami azonban tartalmában mást jelent mint manapság Magyarországon - magyarázza a fogalmat dr. Békefi Veronika, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége kiutaztató bizottságának elnöke, a Neckermann utazási vállalkozás ügyvezetője.

Az eredeti last minute arra szolgált - mint arra nevéből is következtetni lehet -, hogy indulás előtt egy, kettő, esetleg három héttel a meghirdetett helyekből megmaradt néhányat még el tudja adni az utaztató cég. Gazdasági megfontolásból - a veszteség csökkentése okán - ugyanis még mindig megéri némileg olcsóbban adni, mint kockáztatni azt, hogy megmarad a program. Klasszikus esetben a last minute ára annyival olcsóbb, mint amennyi a cég nyeresége lenne azon az egy helyen.

A last minute árak esetében jó figyelni arra - figyelmeztet a szakember -, hogy milyen szolgáltatást tartalmaz az ár, és mit kell még külön megfizetni. Lehet, hogy a kettőt összeadva már nem lesz olyan csalogató a tarifa. Gyakorta előfordul, hogy a reptéri illetéket, a biztosítást, az esetleges vízumdíjat, a biztosítást külön kell fizetni. Arra is van példa, hogy a transzfer díját nem tartalmazza az utazás ára.

Manapság nálunk e fogalom torzult, hiszen nem ritka, hogy már tavasszal a nyári programokat kínálják mint last minute, s nemritkán az önköltségi ár alatt. Ezekben az esetekben jó óvatosnak lenni. Bár az elmúlt években bizonyára sokan jártak jól ezekkel az ajánlatokkal, mert viszonylag olcsón nyaralhattak szép tájakon, de sokan sok pénzt is vesztettek az ilyen, nemritkán kockázatos üzleti fogás miatt. Sok esetben ugyanis a korán, nagy kedvezménnyel piacra dobott alacsony árú út mögött más rejlik. Jó esetben a túl olcsón meghirdetett programból csak néhányat adnak el, ám ezek a reklámokban jól hangzanak. Az utak nagyobb részét viszont a "normál" áron kínálják a last minute-ra betért utasnak, akit már a pult előtt ülve könnyebb rábeszélni a drágább megvásárlására. De a túl olcsó út lehet jele annak is, hogy baj van a cég gazdálkodásával. Sajnos erre az elmúlt években több példa is volt, és sokan vannak olyanok, akik nemhogy nem nyaraltak, de sok pénzt is veszítettek mások felelőtlensége miatt.

Ezért érdemes a túl olcsó utaknál gyanakodni, s utánajárni, hogy milyen céggel is van dolgunk. Igaz, ez nem könnyű dolog. Jó azt tudni, hogy az utazási irodáknak működésük megkezdéséhez és folytatásához több jogszabályba foglalt feltételt kell teljesíteni. Ezek meglétét jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási hivatala ellenőrzi, és ha minden rendben, adja ki a működési engedélyt, illetve egy engedélyszámot. Érdemes érdeklődni afelől is - s ezt az utaztató köteles megmondani -, hogy az adott utazási irodának melyik biztosítónál mekkora összegű kauciója van. Ez ugyanis baj esetén garancia lehet arra, hogy ha már az utazás nem is sikerül maradéktalanul, de legalább a pénz nem vész el. Ha mindezt már tudni lehet és még mindig van valamiféle aggály, akkor lehet érdeklődni esetleg a megadott biztosítótársaságnál, hogy tényleg rendben van-e a kaució, vagy megkérdezni az említett engedélyezési és közigazgatási hivatalt - telefonszámát a minisztérium központja vagy a tudakozó megmondja. Itt egyébként jó esetben arra is választ tudnak adni, hogy van e valami panasz az érintett utazási irodával kapcsolatban. Mindennek ismeretében nagy biztonsággal lehet mondani, hogy az utazás nem marad el. Ám a túl olcsó utak esetében még mindig fennáll annak a veszélye, hogy az üdülőhelyen nem az általunk megálmodott szállást kapjuk. Jó ezzel is számolni.

Egyébként aki mégis az olcsóbb utak mellett dönt és internetközelben van, könnyebb a helyzete. A világhálón ugyanis bőséges a kínálat az olyan weboldalakból, amelyek az ilyen programokat több utazási iroda ajánlatából kínálják. Itt az esetek többségében nemcsak e-mailen lehet foglalni, de telefonszám is van, így lehet szóban is érdeklődni a közzétett út, illetve az ezt szervező utazási iroda iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.