BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehország: javítani kell a szolgáltatásokon

Az elmúlt évtized változásait követően Csehország fővárosa továbbra is komoly vonzerővel bír a nemzetközi turisztikai piacon, olyannyira, hogy 2002-ben az országba érkező vendégek 40 százaléka választotta úti célként Prágát - mondta lapunknak Ladislav Lukács, a Cseh Köztársaság budapesti kereskedelmi tanácsosa. Ugyanakkor Csehországban a vidék még kevéssé ismert külföldön, így ezen értékek megismertetése lesz a következő évek egyik fontos feladata. Az elmúlt tíz évben egyébként dinamikusan fejlődött az idegenforgalom az országban, a látogatók száma háromszorosára, míg az ebből származó devizabevételek hétszeresére nőttek. A cseh kormány tervei között szerepel, hogy a turizmus fejlesztésén keresztül a jövőben egyaránt növelje az államkassza devizabevételeit, illetve a helyi önkormányzatok forrásait. Kormányzati szinten azt remélik, a várható fejlesztések új munkahelyek teremtésével is járnak.

Csehország számára a nemzetközi turizmus piacán fontos előny kedvező geográfiai elhelyezkedése, klímája és széles körű adottsága. A kulturális történelmi emlékek vonzereje jelentős, hasonlóképpen, mint a kulturális élet és folklór. Az aktívan pihenni vágyók is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő kikapcsolódási formát - foglalja össze az erősségeket a tanácsos. Lemaradás tapasztalható azonban a szálláshelyek minőségének területén, az információs rendszerek fejlettségében. Fejlesztések előtt áll a tömegközlekedés, illetve az alap- és pótszolgáltatások színvonala. Mindez a következő években jelent majd feladatot.

A tanácsos komoly lehetőséget lát az ország európai uniós csatlakozásában, ami a turizmusban elsősorban a fogyasztóvédelem kedvező változását jelentheti. Másik kiugrási pontként pedig a strukturális alapokhoz való hozzájutás lehetőségét emelte ki. Mint mondta, ki kell dolgozniuk egy olyan intézményrendszert, ami segíteni tudja a programok hatékony kidolgozását és a pályázatok megírását. Ez annál inkább fontos, hiszen a turisztikai infrastruktúra fejlesztésében - ami központi cél - fontos lehet e lehetőség jó kihasználása. A csatlakozás eredményeként a schengeni határok kiterjesztéséből is sokat profitálhat Csehország, hiszen minden szomszédos ország EU-tag lesz. Ennek az előnynek a realizálására azonban még várni kell - mondta Ondrej Kolozsváry gazdasági és kereskedelmi titkár.

A kormányzat célja a mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítése, s a vendégfogadás szempontjából fontos, hogy az e célra biztosított hazai lehetőségekből a turisztikai szolgáltatásokat nyújtó cégek minél nagyobb arányban részesedjenek. Nagy előnyt jelent Csehországban, hogy a turizmus a regionális fejlesztési minisztériumhoz tartozik, csakúgy mint a kkv-k támogatása, így az elosztás és a fejlesztés hatékonyabban működik. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.