BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felkészült a Pannonia Hotels

A Pannonia Hotels Rt. számára nagy lépést már nem fog jelenteni az EU-csatlakozás, hiszen a társaság az elmúlt években francia tulajdonosának köszönhetően minden fontos területen a lehető legközelebb került az uniós elvárásokhoz - vélekedik Harbula Gyula, a szállodavállalat vezérigazgatója.

A Pannonia Hotels Rt. francia tulajdonosa révén már évek óta kötődik az Európai Unióhoz, ami számos gyakorlati dologban megmutatkozik. Az Accor szállodák működési módja, a belső előírások ugyanis a magyar hotelekre is érvényesek lettek az első pillanattól. Erre példaként Harbula Gyula a környezetvédelmi előírásokat említette, ami például a szállodákban a hulladék, a környezetre káros anyagok kezelésére vonatkozik. De a hotelüzemeltetés minden területére igaz ez.

Ami a gazdálkodást illeti, természetesen itt is át kellett venni a normákat. E területen az elmúlt években a legnagyobb gondot a bérek felzárkóztatása jelentette, hiszen elvárás volt, hogy az EU-s, illetve a francia és a magyar bérek között meglévő különbségeket csökkentse a cégvezetés. Ezért kidolgoztak egy bérfelzárkóztató programot, ami szerint a normál éves béremelést egy úgynevezett EU-s felzárkóztató pótlékkal egészítettek ki. Ez éves szinten 2,5-5,0 százalék közötti pluszbéremelkedést jelent. Ennek természetesen meg kellett teremteni a fedezetét. Amíg ez megvolt, addig minden évben e pluszemelést megkapták a dolgozók. Az idei év az első, amikor - a turizmusban tapasztalt nehézségek miatt - ezt a pótlékot nem tudják megadni a dolgozóknak. Emellett más, az Accornál elfogadott szociális-jóléti juttatás is jár a dolgozóknak. A cégnél a havi átlagbér közel 200 ezer forint, ami nem rossz - véli a vezérigazgató -, hiszen az alkalmazottak egy része szakképzetséget nem igénylő munkakörben dolgozik.

De az Accor-normákhoz kellett igazodni a szállodaépítés, -korszerűsítés esetében is, hiszen a francia társaság e téren is egységes normákat alkalmaz. Ezek betartása az új hotelek esetében már természetes volt, ám a régi építésű szállodák felújítási, korszerűsítési programjainak kidolgozásánál okozott gondot. Ugyancsak lehet némi különbséget érezni az Accor-normák szerint épült és a régebbi hotelek termelékenységi mutatói között. Így például az Ibis szállodák mutatói - a szobakihasználtság, az egy szobára első alkalmazottak száma, az egy alkalmazottra eső nyereség - már EU-szinten van. Ezek az eredmények nem mondhatók el a régi hotelekről, ahol az elmaradás 10-15 százalék körüli. Igaz, ez "könnyen ledolgozható" - véli Harbula Gyula. A csatlakozás fontosságának egyik jele lehet, hogy az Accor kelet-közép-európai központját Budapesten kívánja kiépíteni. E cél megvalósításának első lépése, hogy a társaság régiófelelőse rövidesen megérkezik a magyar fővárosba, és innen irányítja majd a régióbeli terjeszkedést. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.