BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A holnap fényforrása a LED

Bár a világító diódákat (LED) már 30 éve ismerjük, eddig többnyire csak különféle elektronikai berendezések visszajelző fényeiként hasznosították ezeket az alkatrészeket. A Science magazinban megjelent friss tanulmány szerint azonban világítótestként való elterjesztésükkel a föld világítási áramszükségletét a felére lehetne csökkenteni.

A cikket idéző Financial

Times Deutschland szerint egy mindössze 3 wattos dióda képes egy mai 60 wattos izzó helyettesítésre. Ám az ilyen szempontból igencsak pazarló fénycsövek és villanykörték napjai még nincsenek megszámlálva: a LED-ek tömeges elterjedéshez ugyanis az elérhető maximális fényerő növelése mellett a gyártási költségeket is le kell még faragni.

Az áramkiadások mérséklése mellett a fehér színű fényt adó, igen hatékony LED-ek alkalmazása a környezetnek is jót tenne. Nemcsak az erőművi kibocsátás mérséklődhet a szerényebb fogyasztás miatt, de az ilyen szerény áramfelvételű világítóeszközök sikerre számíthatnak a harmadik világ országaiban is. Ott ugyanis a háztartások nagy része nincs bekötve elektromos hálózatba, így a világítást különféle olajok, gázok vagy biomassza égetésével oldják meg. A LED-es technológiánál azonban elvileg napelemek is elegendők az áramellátáshoz, így a szén-dioxid-kibocsátás jelentősen csökkenhet. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.