BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előtérben a megelőzés

Egyre összetettebb támadások érik a vállalati informatikai rendszereket, így a legtöbb esetben a védekezés is komplexebbé válik, számos eszközt használnak a cégek. Pedig ahhoz, hogy pontos képet alkothassanak arról, mi történik a céges hálózaton belül tulajdonképpen két informatikai biztonsági megoldás (a behatolást megelőző (IPS) és a biztonsági eseménykezelő (SEM) rendszerek) is elég - mondta el Sajó Péter, az SCI-Modem Telindus Kft. kiemelt ügyfélmenedzsere. Mindkét, mesterséges intelligenciát használó megoldás komoly segítséget nyújt az üzemeltetéshez.

Magyarországon a különböző rendszerekben bekövetkező eseményeket figyelő és kezelő SEM-megoldások még nem igazán ismertek, az egymás mellett párhuzamosan működő eszközökből származó információkat külön kezelik és dolgozzák fel - állítja Sajó Péter. Ebben az is szerepet játszik, hogy az üzemeltetésre kevés erőforrást fordítanak a hazai cégek, és egy SEM rendszer bevezetése a legkisebb projekteknél 5-6 millió, de nagyvállalati környezetben akár 10-15 millió forintba is kerülhet.

A behatolást megelőző eszközök lényege, hogy proaktívan próbáljanak felkészülni a kívülről érkező támadások ellen, és ne csak utólag reagáljanak rájuk. A SCI-Modem Telindus Kft. anyacége, a belga Telindus az év elején több gyártó IPS-termékét is tesztelte, hogy kiválaszthasson 2-3 megoldást, amelyeket tanácsadóként ajánlhat ügyfeleinek. A vizsgálat során a szempontok között első helyen szerepelt a megbízhatóság, a kézbentarthatóság, de további kiemelt szempont volt még a biztonsági szint, a védelmi mechanizmusok és a teljesítmény. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a jól képzett szakemberek mindegyik megoldáson át tudnak jutni, az automata támadások ellen jó védelmet nyújtanak, azaz a kevésbé képzett számítógépes kalózokon kifoghatnak ezek az eszközök - közölte Sajó Péter.

A Telindus a közelmúltban indította el Infuse névre hallgató, megelőzésen alapuló biztonságtechnikai programját, amely abban segít a vállalatoknak, hogy a lehetőségeiket figyelembe véve maximális üzleti rendelkezésre állást garantáló biztonsági rendszert építhessenek ki. Az Infuse magját egy hosszú távú informatikai fejlesztési terv, illetve jól átlátható fejlődési útvonal felvázolása képezi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.