BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eszköztelen kkv-k

A vállalkozások egyharmada nem használ számítástechnikai eszközöket - derül ki a Kisosz kérdőíves felméréséből. A szövetség az informatikai fejlődéshez kormányzati támogatást tartana szükségesnek, főként a beruházások támogatásával, valamint a képzéssel.

A kisvállalkozások számítástechnikai-informatikai hátterére a Kisosz azért volt különösen kíváncsi, mert a cégek versenyhátránya a technológiai-technikai háttér és az információ rendelkezésre állásában is tetten érhető - mondta lapunknak Antalffy Gábor ügyvezető elnök. A vállalkozásában melyik számítástechnikai-informatikai eszközöket használja? kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a vállalkozások közel egyharmada (30,3 százalék) a napi működés során a felsorolt számítástechnikai-informatikai eszközök - számítógép, számlázóprogram, vonalkód-leolvasó, internet - egyikét sem használja.

Az eszközöket használók közül a legtöbben - az összes válaszadó 31,8 százaléka - a számítógépet használják, és e vállalkozások közel 60 százaléka (a válaszadók 18 százaléka) az internetet is. Számlázóprogramot az összes válaszoló 11,9 százaléka, vonalkód-leolvasót pedig a nyolc százalék jelölt meg.

Ezekből az adatokból - a Kisosz szerint - az következik, hogy miközben a kormányzat bizonyos rétegek részére jelentős mértékű kedvezményes számítástechnikai programokat kínál (Sulinet program, elektronikus közigazgatás), addig az e területen bekövetkezett rohamos fejlődésben a hazai kis- és középvállalkozói szektor került a legnagyobb hátrányba. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszanak életkori sajátosságok, az értékesítés személyes jellege és technikai adottságai (vásározás, piaci árusítás) - ismeri el az érdekképviselet. Szükségesnek tartják azonban, hogy a kormányzat vizsgálja fölül kedvezményes számítógépes hardver- és szoftverbeszerzési lehetőségét a hazai kisvállalkozá-

soknak, az erre vonatkozó képzési lehetőségekkel együtt.

Már az előbbi kérdésre adott válaszokból megfogalmazható volt, hogy a versenyhátrány csökkentése érdekében kormányzati támogatásra van szükség. A Kisosz azt is szerette volna megtudni, hogy a támogatás formái közül a vállalkozások mit tartanak fontosnak (több alternatívát is lehetett választani). A legtöbben, a válaszadók 47,1 százaléka a vállalkozások kedvezményes számítástechnikai beruházásainak kormányzati támogatását jelölte meg igényként. Ettől jelentősen elmaradtak (20,4 százalék), akik a vállalkozások informatikai továbbképzésére adták voksukat. Valamivel kevesebben (18,6 százalék) jelölték meg a vállalkozások alkalmazottainak számítástechnikai képzésére vonatkozó támogatás igényét. A honlap és elektronikus kereskedelem kialakításának támogatását pedig csupán 13,9 százalék jelezte. A Kisosz szerint a mostani kérdésekre adott válaszok alátámasztják korábbi jelzéseiket. Azaz, miközben a kkv-szektor vállalkozóinak nagy a lemaradásuk informatikai téren, addig a kormányzat a másik oldalon jelentős erőfeszítéseket tesz az elektronikus közigazgatás terjedéséért, és ennek részeként nem csak az államigazgatási anyagok és információk, hanem a pályázati lehetőségek is elsősorban az interneten férhetők hozzá. Az érdekképviselet szerint a szakadék tágul, ezt a mostani felmérés egyik része is alátámasztja. A felmérők kíváncsiak voltak arra, hogy a vállalkozások hogyan juthatnak pályázati információkhoz, mennyire érik el a tájékoztatásokat. Az informatikai háttér felmérésével szinte azonos végeredményre jutottak a válaszok elemzése során, hiszen a válaszadók 24,6 százaléka a lehetőségekről nem tud, vagy azokat nem tartja elérhetőnek, a kiírások nehéz elérhetőségét 46,9 százalékuk jelezte, azaz a Kisosz érdek-képviseleti körébe tartozó vállalkozások majdnem háromnegyede önmagától nehezen jut pályázati információkhoz és kiírásokhoz. Könnyű elérhetőségről mindössze a válaszok 2,3 százaléka, elérhetőségről 26,2 százaléka adott számot. Az eredmény - véli a Kisosz - egyrészt jelzés a kormányzat felé, hogy az informatikai fejlesztések során egy fontos vállalkozói kört magára hagyott, másrészt az érdek-képviseleti szolgáltatások fontosságát is visszajelzi a Kisosz számára.

Az eddigiek alapján nem meglepő a válasz arra a kérdésre, hogy a versenyképességének megőrzése és a vállalkozás bővítése céljából milyen szakmai továbbképzésre van szüksége, a legnagyobb igény (22,3 százalék) ugyanis a számítástechnikai-informatikai képzés iránt mutatkozott. (MK)





Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.