BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimisták a csipgyártók

Az eredetihez képest hat százalékkal, 226 milliárd dollárra növelte a 2005-re vonatkozó mikrocsip-értékesítési előrejelzését a félvezetőgyártók nemzetközi szervezete. Az SIA (Semiconductor Industry Association) közleménye szerint az ágazat 2008-ig évente átlagosan 9,8 százalékos forgalomnövekedésre számíthat, a csippiac mérete három év múlva elérheti a 309 milliárd dollárt.

A vártnál gyorsabb növekedésben döntő szerepet játszik a mobiltelefonok, személyi számítógépek, digitális televíziók és fényképezőgépek iránti egyre nagyobb érdeklődés.

Az eredeti, 2004 novemberében készített előrejelzés visszafogottabb adatait a magas energiaárakkal és a felhalmozódó készletekkel indokolta az SIA. Ez utóbbi aggodalom azonban alaptalannak bizonyult, és mindössze egyetlen termékcsoportnál, az analóg eszközökbe szánt csipeknél tapasztalható a forgalom stagnálása. A szervezet jelentése szerint a következő években is az ázsiai-óceániai régió lesz a leggyorsabban fejlődő piac, az előrejelzések alapján 2008-ra térség világpiaci részesedése eléri a 46 százalékot.

Az SIA optimizmusát osztják a legnagyobb gyártók is. A piacvezető Intel a július másodikán záruló második negyedévére vonatkozó bevétel-előrejelzését a korábbi 8,6 és 9,2 milliárd dollár közötti értékről 9,1 és 9,3 milliárd dollár közöttire módosította. A vártnál jobb bevételi adatokban a társaság közleménye szerint nagy szerepet játszott a noteszgépekbe készített termékeik iránti növekvő kereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.