BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öregedőben a cégek PC-parkja

Az öt főnél többet foglalkoztató hazai vállalatok által használt számítógépek (asztali és hordozható együtt) ötöde volt egy évnél fiatalabb 2005 márciusában - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a

T-Mobile Magyarország Rt. és a Sun Microsystems Magyarország Kft. közös felméréséből. A számítógép-állomány majdnem felét a háromévesnél fiatalabb, de egyévesnél idősebb gépek tették ki. Az előbbiek aránya 32 százalék volt márciusban a felmérés szerint.

A legalább öt alkalmazottat foglalkoztató magyarországi vállalatok 90 százalékának van személyi számítógépe (PC), egy cégnél átlagosan közel 12 PC van, minden tizedik laptop.

A cégek száma alapján végzett számítások eredményeképpen a magyarországi, legalább öt főt foglalkoztató vállalatoknál összesen 632 ezer számítógép található. A legtöbb PC az iparban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatások terén található.

A gazdasági ágazatok közül a mezőgazdasági, halászati ágazatban, illetve a bányászat, feldolgozóipar, villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátási ágazatban az átlagosnál mintegy tíz százalékkal magasabb (44, illetve 41) a háromévesnél idősebb gépek aránya. Mindezek mellett a mezőgazdasági, halászati ágazatban az egy évnél fiatalabb gépek aránya kisebb, mint az országos átlag. A szálláshely-szolgáltatási, vendéglátási, a szállítási, raktározási, postai, távközlési ágazatban az országos átlagnál jóval magasabb (60-60 százalék) az 1-3 éves és alacsonyabb (17, illetve 21 százalék) a háromévesnél idősebb gépek aránya. A középvállalatoknál az átlagosnál kevesebb 1-3 éves gép található, míg a háromévesnél idősebbek aránya hét százalékponttal magasabb az országos átlagnál. A nagyvállalatok esetében az 1-3 évesek aránya az országos átlagnál négy százalékkal magasabb, míg a három évnél idősebb gépeké ugyanennyivel alacsonyabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.