BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új féreg az iTunest használja

Az Apple online zenei áruháza, az iTunes népszerűségét kihasználó féreg terjedéséről számolt be a hálózati vírusvédelmi és internetes tartalombiztonsági szoftvereket gyártó Trend Micro. A Worm_Opanki.y nevű károkozó az AOL amerikai internetszolgáltató IM-rendszerén (a világ három legnagyobb azonnali üzenetküldő alkalmazásának egyike) keresztül terjed. A féreg az "ez a kép mindig aktuális" üzenetet küldi a fertőzött rendszerről a felhasználó összes online kapcsolatának. Az elküldött üzenet hivatkozást is tartalmaz egy letölthető fájlra, amely a hitelesség látszatát keltve JPG kiterjesztéssel rendelkezik. Ennek ellenére a letölthető fájlt itunes.exe néven menti el a rendszer. Az Opanki.y négy ismert reklám-/szürkeprogram alkalmazást helyez el a megfertőzött számítógépen.

Az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül terjedő fenyegetések közismertek. Az első ilyen ismert féreg a Worm_Menger.a 2001 májusában bukkant fel. A legtöbb ilyen jellegű fenyegetés a három nagy IM-rendszert: az AIM-t, az MSN Messengert és a Yahoo! Messengert használja.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.