BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális kötöde

Aki azt hiszi, hogy a kötőipar termékei csak dekorációs célra vagy ruházkodásra jók, alaposan téved. Az információs technológia fejlődésével ma már speciális célú textíliák egész sorát képesek előállítani a gyárak - írja a Financial Times Deutschland.

Szászországban, ahol a kötőiparnak nagy hagyományai vannak, nemrégiben 14 cég szövetségbe tömörült, hogy ezzel támogassa termékeik mind szélesebb körű felhasználását. Az egyik gyárban fényt vezető üvegszálakat szőnek a lakástextíliákba, így elérhető, hogy a diszkók szőnyegein különféle világító minták jelenjenek, meg vagy a szőnyegpadlók mutassák az utat például a vészkijáratokhoz sötét helyeken.

Másutt ultravékony csöveket szőnek az anyagba, amelyeken aztán télen hideg, nyáron meleg folyadékot keringetnek, ezzel oldva meg a helyiség temperálását. Egy harmadik fejlesztés keretében ezüstbevonatú poliamidszálak kerülnek a termékbe, amellyel a szövet képes lesz vezetni az áramot, feleslegessé téve a kábelezést.

Ez utóbbi fejlesztésre máris van konkrét alkalmazási terv: az egészségyügyi termékgyártók EKG-pólót akarnak kifejleszteni, amely folyamatosan rögzíti a páciens szívverésének adatait. A mérési eredményeket aztán egy beépített csiphez továbbítja, amely egy szintén a ruha anyagába szőtt antennán keresztül az orvoshoz sugározza az adatokat. A beteg testétől az áramot egy szigetelőréteggel választanák el. Az egyedüli megoldatlan problémát a mosás jelenti: bár a beleszőtt vezetékek jól bírják a vizet és a gyűrődést, az adatokat vevő csip egyelőre nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.