BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltúlzott fenyegetések

Számos vállalatnál azért halogatják az új technológiák bevezetését, mert tartanak a velük kapcsolatos informatikai biztonsági problémáktól, amelyek azonban sok esetben eltúlzottak. A Gartner piackutató cég elemzői az öt leginkább eltúlzott veszélyforrás meghatározására tettek kísérletet.

A vállalatok egy részénél azért halogatják az olyan hatékonyságnövelő technológiák, mint például a vezeték nélküli helyi hálózatok vagy az internet alapú telefonrendszerekbevezetését, mert túlságosan tartanak az ezekkel kapcsolatos biztonsági kihívásoktól - állítja Lawrence Orans, a Gartner vezető elemzője. A piacvezető cég szakemberei sokszor találkoznak azzal az állásponttal is, hogy a vállalatkormányzást szabályozó, az adatok és információk védelmének kérdésében is rendelkező Sarbanes-Oxley-törvénynek való megfelelés igénye az informatikai fejlesztéseknél felülbírál minden egyéb racionális meggondolást.

A Gartner elemzői szerint az öt leginkább eltúlzott it-biztonsági fenyegetés között van az internet alapú telefonálás problémája. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nagyon ritkák az ilyen rendszereket érő támadások, ráadásul a védelmükhöz szükséges intézkedések nagyon hasonlóak a tisztán adatjellegű környezetben alkalmazottakhoz. A lehetséges veszélyforrások között talán a leggyakrabban azt említik, hogy az ilyen rendszeren folytatott beszélgetések lehallgathatók. A valóságban ez elég nehezen kivitelezhető, mivel ehhez a vállalati belső hálózatra kellene rácsatlakoznia a hallgatózóknak - állítják a Gartner kutatói.

Egyre gyakrabban lehet hallani olyan jóslatokat, hogy a mobilkészülékekre írt rosszindulatú kódok már a közeljövőben világméretű problémákat okozhatnak. Ezzel szemben a piackutató cég szakemberei úgy vélik, hogy a közeljövőben a legtöbb ilyen kód csak marginális jelentőségű lesz. Annál is inkább, mert egyelőre igen alacsony az olyan eszközök - okos mobiltelefonok, digitális személyi asszisztensek (PDA) - aránya, amelyek ki vannak téve a mobilvírusoknak.

A Gartner szerint a mobilkárokozók jelentette veszély eltúlzása a vírusirtókat gyártó cégeknek sincs ellenére, hiszen az intelligens mobilkészülékek hatalmas új piacot jelenthetnek számukra. A gond az, hogy az eszköz oldali vírus elleni védelemnek a mobilvilágban nincs értelme. A leghatékonyabb megoldás a mobilkárokozókkal szemben, ha a hálózatban állítják meg őket.

Túlzónak tartják a piackutató elemzői az üzleti adatforgalom és a virtuális magánhálózatok (VPN) fenyegetettségéről szóló kijelentéseket is. Úgy vélik, 2007-re az internet a teljesítményt és biztonságot tekintve megfelel majd a cégek és ügyfeleik közötti teljes forgalom és a vállalkozások közötti forgalom 70 százalékának lebonyolítására. Minden cégnek fel kell ismernie az internetben rejlő lehetőségeket, hiszen olcsó és megfelelően biztonságos megoldást nyújthat a globális szintű cégeknek is - véli Lawrence Orans.

Különösen az utóbbi időkben - a wi-fi hot spotok és egyéb kapcsolódási helyek terjedésével - sok kritika éri a vezeték nélküli hálózatok biztonságát. Tény, hogy a vezeték nélküli kommunikációnak az átlagosnál talán nagyobb a kockázata, de már léteznek azok a módszerek és megoldások, amelyekkel minimálisra csökkenthetők ezek - állítják a Gartner kutatói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.