BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasznosításban utaznak

Több mint háromszázan szerződtek le az elektronikai termékeket gyártó és importáló hazai cégek közül az e-hulladékok hasznosításával kapcsolatos feladataik átruházásáról az erre felállt koordináló szervezetekkel. Az elektronikai eszközökre vonatkozó visszavételi kötelezettség bevezetése miatt készülődhetnek a kereskedőcégek is, igaz, az ügyesebbek ebből akár versenyelőnyt is kovácsolhatnak.

Nem számítanak különösebb zökkenőkre a piaci szereplők a leselejtezett elektronikai eszközök begyűjtésének és hasznosításának elindítása miatt, amelyről augusztus 13-ától minden európai uniós tagállamban az új termékek gyártóinak és importőreinek kell gondoskodni. A "gyártói felelősség" elvének alkalmazását az érintettek számára megkönnyíti, hogy az elmúlt hónapokban öt koordináló szervezet állt fel azzal a céllal, hogy - hasznosítási díj fejében - átvállalja a gyártók és importőrök kötelezettségének teljesítését. Az Electro-Coord Kht., az Ökomat Kht., az Elektro-Waste Kht., a Re-Elektro Kht., valamint az E-Hulladék Kht. rendszeréhez eddig több mint 300 gyártó és importőr vállalkozás csatlakozott, amelyek ezzel viszonylag egyszerűen eleget tudnak tenni környezetvédelmi kötelezettségeiknek, másrészt mentességet élveznek az elektronikai eszközök után év eleje óta kivetett környezetvédelmi termékdíj fizetése alól.

Legtöbben, mintegy 150-160-an az Electro-Coord Kht.-hoz csatlakoztak. A társaság piaci részesedése - saját becslése szerint - 75-80 százalék között van, annak köszönhetően, hogy a kötelezettek közül a legnagyobb cégek többsége nála szerződött le. Emellett az Electro-Coord együttműködési megállapodást írt alá az Informatikai Vállalkozások Szövetségével is, amelynek tagvállalatai többsége szintén ide csatlakozott. Ugyanakkor július közepére átlépte a százat az Ökomat Kht. partnereinek száma is, s több mint 50-en csatlakoztak az Elektro-Waste Kht.-hoz is. Az utóbbi két társaság szintén igyekszik valamennyi termékkategória gyártóit és importőreit bekapcsolni rendszerébe, a begyűjtés-hasznosítás pedig mind a három nagyobb koordináló szervezetnél elindult.

A kötelezett cégeknek egyelőre így is csak kisebb hányada csatlakozott valamelyik koordináló szervezethez, ám az mindenképpen biztató, hogy a nagyobb gyártók és importőrök már gondoskodtak hasznosítási kötelezettségük teljesítéséről - vélekedett Kelemen József.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezető főtanácsosa szerint a következő hónapokban ugyanis szélesedhet az a vállalati kör, amely integrálódik valamelyik hasznosító rendszerbe. Ebben nagy szerepe lehet a szakmai érdek-képviseleti szervezeteknek is, amelyek tájékoztathatják tagvállalataikat kötelezettségeikről, továbbá az ellenőrzésért felelős hatóságot is informálhatják arról, hogy területükről mely vállalatok nem tesznek eleget kötelezettségüknek, sértve ezzel a jogkövető cégek érdekeit.

Az e-hulladékok begyűjtésében komoly kötelezettséggel kell számolni a kereskedelmi vállalkozásoknak is, augusztus 13-ától ugyanis biztosítaniuk kell a fogyasztók számára, hogy új termék vásárlásakor régi eszközeiket helyben és díjtalanul leadhassák, a termék márkájától függetlenül. A visszavételi kötelezettség bevezetése a kisebb kereskedő cégeknek nehézséget okozhat, mivel a leselejtezett eszközök átvétele jelentős többletmunkát és főleg helyet igényel - fogalmazott Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ugyanakkor a cégek egy része akár előnyt is szerezhet az új kötelezettség révén. A vásárlók számára ugyanis vonzerőt jelenthet, ha a kereskedő jól működő szolgáltatássá fejleszti a visszavételt,.

A visszavételi kötelezettség bevezetésére számítva a koordináló szervezetek közül is többen kifejezetten a kereskedőcégekre építik begyűjtőhálózatukat. Az Elektro-Coord Kht., valamint az Elektro-Waste Kht. már több kereskedelmi lánccal leszerződött (az Ökomat Kht. más begyűjtési csatornákra helyezi a hangsúlyt). Az elmúlt hetekben-hónapokban több száz hazai boltban elindították a régi elektronikai eszközök visszavételét, amellyel minden érintett fél tesztelni tudja, miként tudja majd működtetni begyűjtő-hasznosító rendszerét, s egyáltalán a fogyasztók mely termékeket hajlandók nagyobb mennyiségben leadni az új eszközök vásárlásakor.

A háztartási elektronikára februárban vezették be a hulladékkezelési díjat, amely terméktől függően 80 forinttól 3 ezer forintig terjed - mondja Rohrböck András, a gyártókat tömörítő szakmai fórum, a CECED magyarországi szövetségének elnöke. Megerősítette, hogy a kereskedők márkafüggetlenül kötelesek átvenni augusztus 13-tól a hulladék fehérárut.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.