BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipswichi intelligens utazás a jövőbe

Bár az időutazást még nem sikerült megvalósítani - és sokak szerint kétséges, hogy egyáltalán lehetséges -, vannak helyek, ahol az ember úgy érezheti magát, mintha előreutazott volna a jövőbe. Hasonló gondolat futhat át a látogató agyán, amikor körbevezetik Európa legnagyobb, mintegy háromezer tudóst foglalkoztató kutató-fejlesztő központjában, az Adastralban. A BT (British Telecom) Ipswich mellett található - kisebb város méretű - létesítményében olyan új technológiák, megoldások ki-, illetve továbbfejlesztésén dolgoznak, amelyek közül soknak a csírái már ma is léteznek.

A jövőben például fontos szerephez juthat a kórházakban a ma még csak elvétve alkalmazott rádiófrekvenciás azonosítás (RFID). A technológia segítségével szinte teljesen kizárható az orvosságok vagy - mint arra több hazai intézményben is volt példa - a betegek elcserélése. Az Adastral kutatóinak sikerült kialakítani egy a gyógyszernyilvántartást nagy mértékben megkönnyítő rendszert is, amelyben maga a tárolásra használt polc rendelkezik azzal a képességgel, hogy automatikusan elküldje a rendelést a szállítóknak, ha kifogyóban van a készlet.

Intelligens képkeret, a webkamerák bevetésével az otthonunkat őrző eszközök, a szerelőt meghibásodás esetén önmagukhoz kihívó háztartási gépek - az Adastral fejlesztői szerint a jövő intelligens otthonaiban többek között ilyen megoldásokkal lehet majd találkozni. Az intelligens képkeret - amely kijelzőjére a memóriájába táplált képeket a megadott sorrendben, vagy éppen véletlenszerűen képes kivetíteni - már kapható is: az Egyesült Királyságban 350 font (125 ezer forint) körül van az ára.

A brit társaság kutatói gondoltak az idősebb vagy valamilyen fogyatékossággal élő felhasználókra is. Az ő kommunikációjuk megkönnyítésére olyan információt továbbító eszközt fejlesztettek ki, amely a napjainkban elterjedt, az olvasásra épülő adatközlés helyett hangot vagy éppen színeket használ az információk megjelenítéséhez. Az ambient interfészeknek nevezett eszközök vezeték nélküli kapcsolaton keresztül jelezhetik, ha e-mail érkezik, netán az azonnali üzenetküldő rendszerben jött új küldemény, vagy kezdődik a televízióban a kedvenc sorozat vagy az időjárás-jelentés.

Az ilyen és hasonló, mindennapi életünkbe és az üzleti felhasználásba talán már a közeljövőben beépülő újdonságok fejlesztése hatalmas összegeket emészt fel. A BT a március 31-én zárult üzleti évben éves forgalma egy százalékát - 257 millió font - költötte kutatásra és fejlesztésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.