BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosságra nevel a kémprogram

Alaposan átalakította az internetezési és levelezési szokásokat a vírusok és kémprogramok jelentette fenyegetés. Tíz felhasználóból kilenc változtatott korábbi szokásain, hogy elkerülje a kéretlen alkalmazások (kémprogramok, reklámokat megjelenítő szoftverek) feltelepülését számítógépére - derül ki a Pew Internet & American Life Project felméréséből. A megkérdezett kétezer ember több mint 80 százaléka már csak olyan elektronikuslevél-csatolmányokat nyit meg, amelyek forrását ismerik, és biztos abban, hogy biztonságos a dokumentum.

Fontos változás, hogy az internetezők közel fele már nem látogat meg olyan internetes oldalakat, amelyekről elképzelhető, hogy kéretlen programokat is terjesztenek. A megkérdezettek negyede állította, hogy felhagyott a fájlcserélő rendszereken keresztüli zene- és filmletöltéssel. Minden ötödik felhasználó pedig lecserélte internetböngészőjét, hogy elkerülje a spywarek vagy adwarek feltelepülését számítógépére.

A kéretlen szoftverek jelentette probléma nagyságát jól jelzi, hogy az Egyesült Államokban az interneteléréssel bíró otthonok 70 százaléka legalább egyszer már szembesült az általuk okozott kárral, mint például a számítógép lelassulása vagy lefagyása.A felmérés szerint a kémprogramokról a megkérdezettek 80 százaléka hallott, ugyanakkor csak mintegy felük tud a szintén komoly gondokat okozó adwarekről.

A kéretlen reklámszoftverek a felhasználók webes szokásait figyelik, és az általuk gyűjtött adatokat elemezve készítőik célzott hirdetéseket küldhetnek az internetezőknek. A kémprogramok vagy adwarek bejutása ellen nem véd vírusirtó vagy tűzfal, hiszen a telepítésüket a felhasználók hagyják jóvá azzal a bizonyos OK gombra kattintással, amelytől a böngészés vagy a letöltés gyorsulását, illetve a korábbiaknál több keresési találatot várnak. A legjobb, amit az ilyen programok ellen tenni lehet, ha nem telepítenek fel semmi olyasmit, amit nem ismernek vagy nem tudják egyértelműen, hogy azok mit is csinálnak. Ha valamelyik ingyenes alkalmazással kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy kéretlen szoftver is települ vele a számítógépre, akkor a netes keresők segítségével célszerű megkeresni egy olyan adatbázist, amelyben megtalálhatók a kémprogramok leírásai és potenciális veszélyei.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.