BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővül az amerikai VoIP-piac

Ugrásszerű növekedést várnak az Egyesült Államokban az interneten keresztüli telefonszolgáltatásból (VoIP) származó bevételek területén a következő néhány évben. A tavalyi 1,3 milliárd dollár után 2009-re 19,9 milliárdra nőhet a VoIP-szolgáltatók bevétele az Infonetics Research piackutató cég előrejelzése szerint. Mivel a VoIP még viszonylag új megoldás a távközlési piacon, növekedése természetesen kiugróan gyors, hiszen egyre több társaság jelenik meg a területen, és sorra mutatják be az új szolgáltatásokat is ezen a platformon - mondta el Kevin Mitchell, a tanulmány szerzője. Ez a folyamat még jobban felgyorsulhat a következő öt évben, ahogy a távközlési cégek internetes alapokra (IP) állítják át hálózatukat, növelve az elérhető szolgáltatások körét. Az interneten keresztüli telefonálásból származó bevételek jelenleg mindössze egy százalékát adják az amerikai távközlési cégek forgalmának. A bővülés szempontjából azonban rendkívül fontos tényező, hogy a lakosság mellett a vállalatok és az intézmények is növekvő számban használják a VoIP-ot, hiszen olyan kiegészítő szolgáltatások is megjelentek, mint a konferenciahívás vagy videotelefonálás.

A VoIP térhódítását mutatja, hogy az Infonetics előrejelzése szerint a tavalyi 1,1-ről 2008-ra 20,8 millióra nő az otthoni és kis irodai felhasználók száma csak az Egyesült Államokban. Az egyéni felhasználók mellett különösen a kis- és középvállalati körben jut egyre nagyobb szerephez a megoldás, az Info-Tech Research piackutató adatai szerint jelenleg már 23 százalékuk, 2008-ra pedig már minden második, ebbe a kategóriába tartozó vállalatnál megjelenik a VoIP-os telefon.

A világ legnagyobb távközlési piacán a szoftveres megoldást kínáló Skype-ot használják a legtöbben, az amerikai VoIP-felhasználók 35,8 százaléka e céget részesíti előnyben - derül ki a szélessávú forgalmat elemző Sandvine Incorporated tanulmányából. Ennél is nagyobb arány, 46,2 százalék jut a Skype-hálózatra a VoIP-os forgalmi percekből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.