BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új front az internettelefon-háborúban

Gyilkos versenybe száll be a német T-Online, a cég mától ugyanis interneten keresztüli telefonszolgáltatást is kínál ügyfeleinek. A társaság ugyanúgy szoftveres megoldást választott, mint az árait a múlt héten csökkentő Skype, amelynek hazai felhasználói egy belföldi vezetékes számot 6,74, míg egy amerikait 4,77 forintért hívhatnak.

Interneten keresztüli telefonszolgáltatást (VoIP) indít mától a német T-Online hazai ügyfelei számára - derül ki a Handels-

blatt összeállításából. A társaság döntésében - amellyel valószínűleg az anyacég, a Deutsche Telekom vezetékes üzletágától vesz el előfizetőket - nagy szerepet játszott, hogy a második negyedévben kisebb mértékben nőtt az új ügyfelek száma, mint azt korábban tervezték.

A szélessávú internetkapcsolattal rendelkező német fogyasztók körében fokozatosan nő az igény a VoIP és az internetes tévézés iránt is. Becslések szerint 2010-re Németországban az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevők száma elérheti a hárommilliót, míg az IDC piackutató felmérése szerint Európa-szerte hat éven belül hétszeresére, húszmillió fölé nőhet az interneten keresztül telefonálók száma. Az egy felhasználóra jutó forgalom pedig a jelenlegi 15-ről várhatóan 50 euróra emelkedik majd.

A T-Online - amely már márciusban, a CeBiten bemutatta saját fejlesztésű VoIP-szoftverét - fő internetszolgáltató vetélytársaihoz, a Freenethez és az AOL-hoz képest jelentős csúszással lép be a piacra. Az időbeli lemaradást akciókkal próbálja ellensúlyozni a német cég: a társaság 120 és 400 perc közötti díjmentes beszélgetést biztosít 3,5 millió ügyfele számára a német vezetékes hálózatok irányába. Az ezen felüli lebeszélt percekért 2,9 eurócentet (7 forint) kell fizetnie az interneten keresztül telefonáló felhasználóknak.

Az már most megállapítható, hogy nem lesz könnyű dolga a legnagyobb német internetszolgáltatónak a VoIP-piacon, az akciók ellenére sem. A szoftveres megoldást alkalmazó riválisok közül a világ jelenleg legnépszerűbb VoIP-szolgáltatója, a Skype a múlt héten jelentett be díjcsökkentést a vezetékes és mobiltelefonszámok hívására szolgáló SkypeOut születésnapja alkalmából. A Skype-nak jelenleg több mint 47 millió regisztrált felhasználója van - a szolgáltatás használatához szükséges szoftvert pedig már százmilliónál is többen töltötték le -, közülük 1,8 millióan telefonálnak a hálózaton kívülre. Az árcsökkentés érinti a magyarországi vezetékes és mobiltelefonszámokat is, így a jövőben azokat is olcsóbban lehet hívni. A magyar vezetékes számok felé irányuló hívásokért percenként 2,8, míg a mobilhívásokért 20,4 eurócentet kell fizetni a korábbi 3,9, illetve 22 eurócent helyett.

Magyarországon is egyre több szolgáltató kínálatában jelenik meg az interneten keresztüli telefonálás lehetősége. A nagyobb hazai kábelcégek közül elsőként a UPC indította el kábeltelefonos szolgáltatását, amelynek jelenleg már több mint 15 ezer előfizetője van. A hazai kábelpiac második számú szereplője, a T-Kábel június közepétől kínál VoIP-ot, és hamarosan a területen harmadik FiberNet is megkezdi a szolgáltatás tesztelését Kecskeméten. A GTS-Datanet üzleti ügyfeleknek nyitotta meg ezt a lehetőséget, de több, kimondottan a VoIP-ra összpontosító szolgáltató is megjelent a magyar piacon, így az Asylum Telecom vagy az amerikai Net2Phone.

A megoldás iránti növekvő érdeklődést mutatja, hogy több mint duplájára, 11 millióra nőtt világszerte a VoIP-előfizetők száma a múlt év közepe és 2005 márciusa között a Point Topic piackutató cég adatai szerint. A hagyományos telefonszolgáltatásoknál lényegesen kedvezőbb díjakat kínáló megoldás legnagyobb piacának Japán számít, itt található a VoIP-felhasználók több mint fele, 7,2 millió. A távol-keleti országot követően Európa számít a második számú piacnak, közel 2,3 millió előfizetővel. A kontinensen Franciaországban használják a legtöbben az interneten keresztüli telefonszolgáltatást, számuk eléri az 1,2 milliót. Az alternatív szolgáltatók mellett egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a France Telecom is a piacból, a cégnek az első negyedév végén közel 160 ezer VoIP-előfizetője volt.

Míg Európában főként a szélessávú internetezésre alkalmassá tett telefonhálózatokon valósult meg az új szolgáltatás, addig az Egyesült Államokban inkább a kábelcégek járnak az élen a technológia alkalmazásában. A jelenleg már több mint 1,8 milliós előfizetői tábort gyűjtő szegmens azonban egyre vonzóbbá válik a hagyományos amerikai telefoncégek számára; így többek között a Verizon és az SBC is megjelent a piacon, és hasonló lépésre készül a Qwest is. Nehéz ugyanakkor megmondani, hogy pontosan mennyien használják a különböző szoftveres VoIP-megoldások - mint a Skype vagy a VoiceGlo - előfizetéses szolgáltatásait. A Point Topic szakembereinek becslése szerint az első negyedév végén 5,9 millió körül volt a számuk.

A VoIP-megoldás kizárólag szélessávú internetkapcsolattal használható, az ilyen előfizetések száma Magyarországon jelenleg 400 ezer, a világon 150 millió körül van. Emiatt az internettelefon egyelőre nem jelent komoly fenyegetést a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatókra, de a szélessávú kapcsolatok számának növekedésével változhat ez a helyzet. Természetesen az sem kétséges, hogy a verseny éleződésével a hagyományos távközlési cégek is elindítják internetes telefonszolgáltatásukat.

A Magyar Telekom csoport a jövőben tervezi az IP alapú hangszolgáltatás bevezetését - közölték érdeklődésünkre a legnagyobb hazai vezetékes szolgáltatónál. A lépést indokolja, hogy a hangforgalomból származó bevételek és a hangszolgáltatások profittartalma is csökken. Az IP-technológia költséghatékonyabb működést tesz lehetővé, új szolgáltatások bevezetésének lehetőségét teremti meg, ennek megfelelően a hagyományos hang- és adatforgalom fokozatosan, de biztosan internet alapra kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.