BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Böngészni veszélyesebb, mint levelezni

A legveszélyesebb kórokozók már nem az elektronikus levelekhez csatolva, hanem böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire - derül ki az ESET Software jelentéséből.

A cég toplistát állított össze a legelterjedtebb számítógépes vírusokról. A listát jelenleg vezető trójai, a Swizzor a 2006 júniusában előforduló fertőzések 6.42 százalékáért felelős. A kórokozó régóta ismert az internetezők előtt, de mutációs képessége segítségével ma is aktívan szaporodik. Mivel a kártevő két-három percenként – kisebb változtatásokat végezve - újragenerálja magát a fertőzött rendszeren, elméletileg lehetséges az is, hogy minden számítógépet a trójai egy új variánsa támadjon meg. Így a kártevőnek jelenleg már több mint 30 ezer változata ismert.

Szintén a Swizzor érdekességei közé tartozik, hogy ez a trójai nem csak e-mailekhez csatolva terjed, hanem a megfelelően módosított weboldalak meglátogatása során is – észrevétlenül – települhet a felhasználók számítógépeire. A képzeletbeli dobogóra a Swizzor mellett a Brontok.B nevű féreg került fel másodikként, ami egy kiskapu létesítésével teszi lehetővé a támadó számára a fertőzött rendszerbe való bejutást. Harmadik helyen a szintén már jól ismert Netsky.Q végzett, mely az egyik legelterjedtebb kártékony program a vírusok történelmében, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a közeljövőben eltűnne. 

A tíz leggyakoribb kórokozó júniusban a ThreatSense.Net adatai alapján: 1. TrojanDownloader.Swizzor (6.42%)

2. Brontok.B (4.86%)

3. Netsky.Q (3.11%)

4. VB.NEI (2.11%)

5. Adware.BDSearch (2.04%)

6. Rbot (1.74%)

7. Exploit.WMF (1.62%)

8. Adware.P2PNet (1.52%)

9. Hoax.Renos (1.37%)

10. Adware.Hotbar (1.22%)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.