BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csendesen fertőző félév a víruspiacon

Az év első felében látszólag csendes volt a számítógépes víruspiac, de a kisebb nyilvánosság ellenére számos új kártevő terjedt, és nagyon sok visszaélés történt - derül ki a finn F-Secure Corporation összefoglalójából.

Az eltelt hat hónapban a számítógépes és a mobilkártevők egyaránt mérföldkőhöz érkeztek: januárban volt az első számítógépes vírus, a Brain megjelenésének 20. évfordulója, majd nem sokkal később a mobilvírusok száma elérte és átlépte a 200-at. Jelenleg több mint 185 ezer vírus létezik, számuk gyorsan növekszik. Az elmúlt húsz évben a legnagyobb változás a víruskészítők szándékaiban ment végbe. A „hobbi vírusírók” helyett ma már alvilági bandák írják a rosszindulatú kódokat. Ez a tendencia egyre erősödik, mivel a legtöbb új kártevőt azért írják, hogy a lehető legnagyobb anyagi hasznot húzhassák a terjesztéséből. A kártékony programok a fertőzött számítógépeket olyan távolról irányított botnetté alakítják, amelyek kéretlen reklám- vagy adathalászati levelek kiküldésére, illetve személyes és pénzügyi adatok megszerzésére használhatók. 2006-ban a mobiltelefonokra írt kártevők száma is átlépte már a 200-at, s itt is növekvő tendencia tapasztalható. A számítógépekhez hasonlóan már a mobiltelefonokkal is lehetőség van pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, így várhatóan a vírusírók elkezdik kiaknázni ezt a lehetőséget is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.