BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan Kína lesz a média és a szórakoztatóipar feje, megelőzve Japánt is

A globális média- és szórakoztatóipar évi 6,6%-os növekedési ütemet produkálva 2010-re elérheti az 1800 Mrd dolláros összértéket - derül ki a PricewaterhouseCoopers felméréséből.

A fizikai formátumok egyre inkább háttérbe szorulnak, a térítés ellenében, széles körben rendelkezésre álló digitális termékek pedig komoly alternatívát jelentenek a kalózmásolatokkal szemben.

A szélessávú Internet-elérés és a mobil technológiák dinamikus terjedése nagymértékben befolyásolja a fogyasztói szokásokat. Az online-, illetve vezeték nélküli csatornákon keresztül lebonyolított vásárlás összértéke 2005-ben elérte a 19 Mrd dolláros értéket, 2010-ig pedig várhatóan 67 Mrd dollárra emelkedik.

A PricewaterhouseCoopers felmérése öt kategóriában vizsgálja a digitális technológiákat: online előfizetés videofájlok megtekintésére (digital streaming), zeneszámok letöltése térítés ellenében, online- és vezeték nélküli videojátékok, elektronikus könyvek, valamint online szerencsejátékok. „Gyakorlatilag a szórakoztatóipar minden területén megfigyelhető az áttérés a digitális terjesztésre, melynek térnyerése nagymértékben javítja az iparág meghatározó vállalatainak eredményességét” – mondta Wayne Jackson, a PricewaterhouseCoopers Média- és szórakoztatóipari csoportjának globális vezetője.

2009-re Kína megelőzi Japánt „Földrajzi tekintetben továbbra is az ázsiai-csendes-óceáni térségtől várunk kiemelkedő növekedési ütemet az iparágon belül, főként a lendületes gazdasági környezet és a helyi fejlesztések eredményeként. Az iparági növekedés hajtómotorja a kétszámjegyű bővülést produkáló Internet-szektor, a televíziós műsorszórás, a szerencsejátékok, valamint a videojátékok piaca.” – jelentette Marcel Fenez, a PwC ázsiai-csendes-óceáni régió Média- és szórakoztatóipari részlegének vezetője. „Előrejelzésünk szerint 2009-re Kína megelőzi Japánt, és a régió legnagyobb piacává válik.”

A növekedés meghatározó elemei

A növekedés egyik legfontosabb eleme a szélessávú Internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások számának ugrásszerű növekedése, illetve az egyre gyorsabb vezeték nélküli, hordozható eszközök térnyerése. 2005-ben 187 millió háztartás rendelkezett szélessávú Internet-hozzáféréssel, amely igen jelentős előrelépés a 2001-es 30 millióhoz képest. Az előrejelzés szerint 2010-re további 246 millióval bővülve 433 milliós lesz a szélessávval rendelkező háztartások tábora világszerte.

A mobil előfizetéssel rendelkező ügyfelek száma szintén rohamosan növekszik. Tavaly világszerte mintegy 1,8 milliárd volt a számuk, amely 2010-re 2,8 milliárdra fog bővülni. Bár a kalózmásolatok továbbra is visszafogják a piac egyes szegmenseit, a kereskedelmi szövetségek, illetve a kormányzatok egyre komolyabb összefogása eredményeként az általuk okozott károk folyamatosan csökkenthetők. VGO

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.