BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az unió négyötöde már mobilképes

Szinte minden európai háztartást – mintegy 97 százalék – el lehet érni valamilyen telefonon, 61 százalékukban mind a vezetékes, mind a mobiltelefon megtalálható, a csak utóbbival rendelkezők aránya 18 százalék – olvasható a TNS Eurobarometer kutatásában.

A 30 ezer főt megkérdező felmérés szerint – amelybe a 25 uniós tag mellett bevonták a csatlakozásra váró két, illetve a második körben csatlakozó államokat – a lengyel, litván és portugál háztartások kis, ám figyelemre méltó hányadában még ma sincs semmiféle telefonos szolgáltatás. Az egyszemélyes háztartások pedig valamivel kevésbé felszereltek, de minél fiatalabb a válaszadó, annál valószínűbb, hogy van telefonja.

Magyarországon a megkérdezettek 44 százalékának van mobil- és vezetékes telefonja. Ez az eredmény hasonló tendenciát mutat a kelet-közép-európai és balti országokkal, mint például Csehországgal (41 százalék), Lettországgal (41), Szlovákiával (38). Hazánkban a válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy háztartásában csak mobiltelefon van, vezetékes nincs, míg a mobiltelefonnal nem, kizárólag vezetékes telefonnal rendelkezők aránya 19 százalék. A kutatásban részt vevő magyar háztartások 6 százalékának semmilyen telefonkészüléke nincs.

A vezetékes telefonnal való ellátottság aránya Magyarországon 61 százalék, beleértve a kábeltelevíziós vagy az internetes szolgáltatást is. A megkérdezett mobilosok egyharmada előfizetéses, közel 70 százalékuk kártyás telefont használ. A mobiltelefon legfőbb előnyének itthon a legtöbben – közel 40 százalék – a bárhol, bármikor való elérhetőséget tartja, a biztonságérzetet 27 százalék említette, a szabadságot, miszerint az otthontól távol is lehet telefonálni, a megkérdezettek 20 százalék tartotta fontosnak.

Svédországban, Máltán, Hollandiában és Luxemburgban szinte minden háztartásban van vezetékes telefon, ezzel szemben Litvániában, Csehországban, Szlovákiában, Lettországban és Portugáliában alacsony az elterjedtsége.

Az uniós tagállamokban a legtöbben azzal magyarázták a vezetékes telefon hiányát, hogy a háztartás legalább egy tagjának van a szükségleteiket biztosító mobiltelefonja. A megkérdezettek egy része jelezte azt, hogy merőben anyagi okokból nincs az otthonában vezetékes telefon. Ez a tendencia főként az új tagokra jellemző. A kibővített EU háztartásainak 80 százalékában található mobiltelefon. Ez azt is jelenti, hogy a mobilpenetráció valamivel magasabb, mint a vezetékes 78 százalékos elterjedtsége.

Minél nagyobb egy város, annál több a mobil-előfizetője – állapítja meg a jelentés, ez azonban elsősorban az újonnan csatlakozott országokra igaz, a régiekre jóval kevésbé. A saját mobiltelefon megléténél fontos tényező az életkor, az idősebbeknél az előfordulási arány alacsonyabb, mint a fiataloknál. A nemek közti megosztásban nem túl nagy a különbség a férfiak javára. Míg náluk a mobilpenetráció eléri a 83 százalékot, a nőknél ez az arány 76 százalék.

Minél nagyobb egy háztartás, annál kevesebb az egy főre jutó mobilkészülékek száma. Az egyszemélyes háztartások közel kétharmadában van legalább egy mobiltelefon. Ez a szám – tehát ahol minden tagnak van saját mobilja – jelentősen csökken a kétszemélyes háztartásokban, ott már csak 37 százalék, a háromfősben 27, míg a legnagyobbakban csupán 24. Másfelől az is jellemző, hogy minél nagyobb egy háztartás, annál valószínűbb, hogy legalább egy mobiltelefon van a családban. Míg az egyszemélyes háztartások 61 százalékánál van mobiltelefon-szolgáltatás, ez az arány jelentősen megnő a nagyobbakban: a négy- vagy több fős családoknál már 94 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.