BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztonságban a flash

Az elmúlt néhány évben világszerte robbanásszerűen megnőtt a flashmemóriát alkalmazó adattárolók felhasználása. (Ilyen adattároló található többek között a digitális fényképezőgépekben, az MP3-lejátszókban és a pendrive-okban.) A flashmemóriák gyors elterjedését jól mutatja az adatmentéssel foglalkozó Kürt céghez beérkezett éves adatmentések arányának a változása – az igény két év alatt közel megötszöröződött. A cég adatmentési üzletága két évig kutatta a flashmemóriák meghibásodásának okait. Szakemberei meglepő eredményekre jutottak az ilyen típusú adattárolók megbízhatóságát és írhatóságát illetően.

A flashtechnológiájú memóriákkal kapcsolatban eddig az volt az általános vélekedés, hogy ezek biztonságosabbak, mint a merevlemezek, mert nincs bennük mozgó alkatrész, tehát ütésállóbbak is, és kisebb a meghibásodásuk esélye. Az elmúlt években a cég laboratóriumaiba érkezett adattárolók vizsgálata során azonban megállapították, hogy ez nem egészen így van. A flashmemóriáknál a mozgó alkatrészek helyett az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez (HDD) hasonlóan a flashmemóriák meghibásodási okai is nagyrészt (60 százalékban) fizikai jellegűek.

A másik lényeges megállapítás: a flashmemória nem alkalmas munkatárként való használatra. Vagyis nem lehet folyamatosan háttértárként alkalmazni a számítógépen végzett munka közben, mert a sok írási művelet következtében gyorsan elhasználódik. Az ebből következő korlátozott számú írhatóság a flashmemóriák egyik legnagyobb problémája. Szinte mindig az írási művelettel leggyakrabban igénybe vett memóriarészek hibásodnak meg először, például a memóriacsip adminisztrációs területe, ahol sokszor abban az esetben is írási műveletek zajlanak, amikor ténylegesen nem történik adatmozgás.

Jobb a helyzet a fényképezőgépek, MP3-lejátszók esetében, mert ezekben jóval ritkábban zajlik írási művelet. A flashmemória adatok átvitelére és mentések készítésére is használható, de a nagyobb biztonság érdekében legyen több másolat, és a felhasználó azt is vegye figyelembe, hogy az adatok biztonságosan csak 2-3 évig maradnak meg rajta – tanácsolják a cég szakértői.

A tapasztalatok birtokában a cég kidolgozta azt a technológiát, amely lehetővé teszi a fizikailag sérült, és így hagyományos módszerekkel menthetetlen flashadattárolók mentését. Figyelmen kívül hagyva a flashtárolók különböző típusainak eltérő felépítését és működését, a mentéskor közvetlenül a memóriacsipekből olvassák ki a tárolt tartalmat. Az így kinyert adathalmazt egy szintén saját fejlesztésű visszafejtő eljárással változtatják ismét értelmezhetővé más szoftveralkalmazások számára. Így a technológia nemcsak a ma használatos flasheszközök szinte valamennyi adatvesztési problémáját képes orvosolni, de felkészült a várhatóan hamarosan nagy számban elterjedő több tíz gigabájtos flashlemezek (nagy tárolókapacitású, flashtechnológiát használó adattárolók) adatmentésére is. (VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.