BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes lépésváltások

A világ első teljesen automata rendszerét egyszerűen Mobiltelefonia A-nak (MTA) nevezték. Mindössze néhány száz előfizető használta, főként magas fizetésű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A semmilyen kézi ellenőrzést nem igénylő rendszerben a felhasználóknak mindössze a számokat kellett tárcsázniuk a telefonon.

A svéd távközlési hatóság számára kiépített rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátvitelt alkalmazott a végberendezés és a bázisállomás között, és körülbelül száz felhasználót volt képes egyenként kezelni.

A korai mobiltávközlés az autótelefonok működésére és a gépkocsiban mobilrádión keresztül folytatott hangkommunikációra hasonlított, a berendezések pedig távolról sem emlékeztettek a ma használt zsebméretű készülékekre.

Az MTA rádióberendezés több mint 40 kilogrammot nyomott, és a járműbe való telepítést szem előtt tartva tervezték meg.

Az Ericsson 1981-ben vezette be az első modern mobiltelefon-rendszert, a Nordic Mobile Telephonyt. Tíz évvel később jött a GSM-világszabvány, amely eredetileg páneurópai mobilrendszernek indult. Újabb tíz év kellett a 3G-hez, amellyel akár 3,6 Mb/s-es sebesség is elérhető az adatátvitelben. Jelenleg a világon több mint kétmilliárd ember kommunikál GSM-rendszeren keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.