BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Játékgépek új célcsoportokkal

A 80-as években, az otthoni számítógép terjedésével, a vevők 99 százaléka azt mondta, hogy tanulmányaihoz van szüksége a gépre. Később azonban a Commodore gépek legtöbbjét is csak játékra használták.

A hordozható játékgépeknél mostanáig kellett várni, hogy a fiatalok tanulásra hivatkozó érveit a gyártók is alátámasszák: mostanság kezdenek megjelenni ugyanis az első, ezeken a berendezéseken is futtatható oktatóprogramok. Az új trendet aligha a felelős gondolkodás hajtja; egyszerűen mostanára már a szenvedélyes játékosok legtöbbjének megvan a gépe, így az eladások növeléséhez új fogyasztói csoportokat kell a piacra csábítani.

Ezen új célcsoportot azonban nem a mozgalmasabb játékok, a több szín, a jobb grafika vagy a még szebben csengő térhatású zene győzi meg. Ezért nem csoda, hogy mostanság a Nintendo DS és a Sony PSP hordozható készülékekre egymás után jelennek meg a fejlesztő célúnak mondott programok. Jellemző, hogy létezik már az öregkori szenilitás kialakulását lassítani hivatott játék is.

Egy másik célcsoport meghódítására íródtak a nyelvoktató programok. Sok tanár szerint azonban az életidegen példák, az ismétlődő kérdésekre adandó helyes válaszok betanulása vagy a nyelvoktatónak álcázott ügyességi játékok csak a tanulás illúzióját keltik.

De még így is hasznosabbak ezek a programok, mint egy másik, Talkman névre hallgató társuk, amely a bediktált mondatot elvileg öt különféle nyelvre fordítaná le. A turisták kommunikációját segíteni hivatott alkalmazásnak két gyengéje is van: egyrészt rendszerint nem érti meg, amit diktálnak neki, másrészt ahelyett, hogy ezt elismerné, „kreatív” javaslatokat tesz. Egy tesztben például a „Meg tudná mondani, hol a mellékhelyiség?” mondatot így fordította: „Nem zavarja, ha hátrahajtom az ülésemet?” Az idősek, nyelvtanulók és szótárazók mellett új célcsoportot szólítana meg a hordozható hangos idegenvezetést adó program is. Itt csak azzal nem számoltak a készítők, hogy a legtöbb városnézés tovább tart, mint ameddig a kis készülékek akkumulátora egy feltöltéssel bírja – írja az FTD.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.