BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiberbűnözők karácsonya

A webvilág bűnözői is készülnek már a karácsonyra, azonban míg néhány éve még legfeljebb képeslapnak álcázott vírusokkal támadtak, addig napjainkban már kémprogramokkal igyekeznek minél több bizalmas adatot megszerezni, amelyeket később pénzszerzésre használhatnak. Az ünnepi időszakban a vírusok száma is emelkedik, és egyre nagyobb részük már a szoftver sérülékenységek nyilvánosságra kerülésének napján támad.

A karácsonyi láz elérte az internetes bűnözőket is, szeptemberben és októberben nagymértékben nőtt az előző hónapokhoz képest a kém- és hirdetési programok száma – derül ki az online biztonsági szolgáltatásokat kínáló ScanSafe tanulmányából. A társaság adatai szerint a kém- és hirdetési programok (spyware, illetve adware) mennyisége 15 százalékkal nőtt októberben az előző hónaphoz képest, de szeptemberben is 21 százalékos növekedést mértek. Hasonló folyamatot lehetett megfigyelni egy éve is a karácsony előtti időszakban, ami azt eredményezte, hogy a második fél évre megduplázódott a felhasználók adataira vadászó, illetve hirdetéseket megjelenítő alkalmazások száma – számolt be a tapasztalatokról Dan Nadir, a társaság alelnöke. A spyware-ek szerzői számára a karácsonyi vásárlásaikat az interneten intéző felhasználók rendkívül vonzó célpontot jelentenek. Nagy részük ráadásul a munkahelyéről adja le megrendeléseit, azt gondolván, hogy így nagyobb biztonságban van. A ScanSafe még tavaly karácsony előtt végzett egy felmérést 1500 felhasználó bevonásával, és az adatok szerint az irodai alkalmazottak harmada már vásárolt vagy tervez vásárlást az interneten keresztül munkahelyéről. A felmérésben részt vevők 60 százaléka ugyanakkor egyáltalán nem foglalkozott az esetleges biztonsági veszélyekkel, azt gondolván, hogy a céges rendszerek megvédik őket. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak megfelelő biztonsági megoldásokat kell alkalmazniuk annak érdekében, hogy védekezhessenek a kémprogramok, adathalász támadások és webes vírusok ellen. A megoldás az lehet, ha a rendszergazdák olyan alkalmazásokat használnak, amelyek lehetővé teszik a könnyű megfigyelést, és ha szükséges, a gyors beavatkozást akár egyes webáruházak – kémprogramokat tartalmazó – oldalainak letiltását egy-egy felhasználó vagy csoportok számára. Az egyéni felhasználók számára pedig már léteznek olyan alkalmazások, amelyek jelzik, ha a megnyitott oldalon kémprogram található.

A ScanSafe tanulmánya szerint úgy tűnik, a vírusírók is aktivizálódnak a karácsony közeledtével; októberben egy százalékkal nőtt a károkozók száma, míg szeptemberben még 47 százalékos volt a csökkenés. A cég szűrőin összesen 176 egyedi vírus akadt fenn, amelyek 35 százaléka új volt, vagyis első alkalommal észlelték. A különféle böngészősebezhetőségek miatti nulladik napi támadások kivédése is egyre nagyobb kihívás elé állítja az egyéni és üzleti felhasználókat; a biztonsági cég adatai szerint szeptemberben és októberben a vírustámadások 14 százaléka már ebbe a kategóriába tartozott.

Érdekes megállapítása a ScanSafe tanulmányának, hogy 40 százalékkal nőtt az amerikai online szerencsejáték-oldalak látogatottsága annak ellenére, hogy október közepén George Bush elnök aláírta a webes szerencsejátékcégek amerikai működését gyakorlatilag ellehetetlenítő törvényt. Az októberben megszületett szabályozás szerint az amerikai bankok és hitelkártya-társaságok nem teljesíthetnek átutalást online szerencsejáték-oldalak számára. A törvény hatására néhány oldal már nem fogad el téteket amerikai játékosoktól. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.