BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szemmel vezérelt számítógép

Eycin – az angol Eye-Controlled Interaction, vagyis szemmel vezérlés rövidítéseként szolgáló szó egy olyan új megoldásra utal, amelyben a képernyőn megjelenő kurzor a felhasználó szemmozgását követi egy kamera segítségével. Bár a szemmel irányítás lehetősége nem új, az eddigi megoldásoknál kényelmetlen és drága sisakot kellett viselni.

Mivel szemmel korántsem lehet olyan pontosan vezérelni a kurzort, mint kézzel, a megoldást fejlesztő stuttgarti Frauenhofer Intézet munkatársai kiszűrik a pupilla remegését. A kattintást az Eycinben kijelölt képernyőterületek hosszabb ideig való nézésével helyettesítik a felhasználók. Ez a gomb a kattintás előtt kétszer is megváltoztatja a színét, hogy egyértelmű legyen a választás.

A felhasználók számára ez az irányítási mód egyelőre igen szokatlan – tapasztalatok szerint nagyjából fél órára van szükség ahhoz, hogy valaki megbarátkozzon vele. Ráadásul egyelőre nagy felbontású internetoldalak vagy Windows-képernyő irányítása nem is lehetséges vele.

A fejlesztők nem is ebbe az irányba tapogatóznak. Sokkal inkább olyan helyeken láthatnánk hasznát az új megoldásnak, ahol a billentyűzet és az egér használata túlzottan körülményes volna. Így köztéri interaktív térképeknél, mindkét kezet igénybe vevő munkavégzésnél, operációnál vagy repülőgép-vezetésnél lehet hasznos a megoldás. A piaci bevezetésre ugyanakkor – a Financial Times Deutschland információi szerint – még legalább három évet várni kell. (VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.