BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vigyázz a webbel!

Érdemes kétszer is meggondolni, hogy a legutolsó tógapartiról, netán szilveszter éjszakájáról érdemes-e fotókkal telerakni a világhálót, avagy „nyilvánosan” szidni a főnököt, netán a munkatársakat, hiszen sosem lehet tudni, ki mire használja fel ezeket az információkat. Sőt, ez akár a karrierbe is kerülhet.

A világhálót ugyanis egyre több vállalat használja archívumként, többletinformációk után kutatva, amelyek a céghez jelentkezők életrajzából aligha derülnek ki. Egy friss felmérés szerint – amelyet a munkaerő-közvetítő CarrierBuilder készített – egyre több az olyan menedzser, aki mielőtt új alkalmazott felvételéről döntene, az internetes keresőket használva próbál minél több információt begyűjteni az illetőről. A megkérdezett menedzserek 26 százaléka alkalmazza ezt a módszert, s úgy tűnik, a kutatás számos esetben hasznosnak is bizonyult. A megkérdezettek 51 százalékban ugyanis azon információk alapján nem alkalmazták az illetőt, amit az interneten találtak róla. A legtöbb esetben ennek az volt az oka, hogy valótlant állított az önéletrajzában a végzettségét illetően. Emellett a rossz kommunikációs képességre, az igazságszolgáltatással való öszszeütközésre, az itallal és a droggal való túl „közeli kapcsolatra” derült fény a világhálón való kutakodás során, s számos esetben az is rontotta a jelölt esélyeit, ha az interneten keresetlen szavakkal illette volt munkaadóit, illetve kollégáit, bizalmas információkat szivárogtatott ki korábbi munkahelyeiről, avagy botrányos fotókat tett fel magáról a világhálóra.

Az éremnek persze két oldala van, hiszen az interneten talált információk akár meggyőzhetik az érintetteket arról is, hogy a jelölt a megfelelő személy az adott posztra. Ebben szerepet játszhat, ha kedvezőek a róla kapott háttér-információk, széles az érdeklődési köre, jó a kommunikációs képessége, professzionális, kreatív a honlapja, jó véleménnyel vannak róla többen is, vagy számos elismerést gyűjtött be.

A lecke tehát világos: jobb nem alulértékelni az internetet. A világháló nyújtotta szabadság ugyan többeket elvakíthat, ám nem árt arról az apróságról nem megfeledkezni, hogy a web olyan, mint az elefánt: nem felejt. Legyen szó akár egy fórumba írt megjegyzésről, véleményről, egy blogba küldött levélről vagy magáról a blogról, netán egy internetre felhelyezett fotóról, az idő múlásával semmi sem porlad el, minden megmarad. Az internet ugyanis mindent archivál, s aki keres, talál. Jóllehet többen meg vannak győződve ennek az ellenkezőjéről, a web aligha tekinthető egy futballstadionnak, ahol bárki bármit bekiabálhat, nyugodtan szidhatja a bíró le- és felmenőit, a rendőröket vagy az ellenfél szurkolóit, tudva, hogy azt senki nem kéri majd rajta számon. Az internet azonban nem ilyen; ott minden megmarad potenciális bombaként, s ez akár egy jó munkalehetőségbe is kerülhet.

Az internetet azonban egyesek nemcsak a jövendőbeli alkalmazottak esetén alkalmazzák információforrásként, hanem a meglévő munkatársakat is kontrollálják, nehogy bizalmas adatokat szolgáltassanak ki. Jó példa erre az amerikai hadsereg, ahol a Pentagon egyre kevésbé nézi jó szemmel az Irakban harcoló katonák „milblog”-jainak terjedését. A web egyik legnépszerűbb blogjainak számító „milblog”-ok az egyik legközvetlenebb képet nyújtják az iraki helyzetről. A tartalom azonban változhat, új szabály ugyanis, hogy a katonáknak, mielőtt felküldenék írásaikat a világhálóra, be kell mutatniuk azt a felettesüknek. A szigorítást a biztonsági kockázatokkal magyarázzák a vezetők.

Az online kommunikáció két arca tehát jól kivehető: egyrészt nehéz észrevétlenül tartani, de nehéz eltüntetni is, főként, ha terhelő dolgokat tartalmaz valakire nézve. Ha tehát bármilyen kétségei lennének bárkinek is a főnök felmenői morális életét illetően, akkor nem árt meggondolnia, érdemes-e ezt közzétennie az interneten. (VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.