BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dagadó információk

Az évtized végére meghatszorozódik és megközelíti az ezermilliárd gigabyte-nyit a világon keletkező digitális információ az egyre gazdagabb médiatartalmak, a felhasználók által létrehozott tartalmak, valamint az 1,6 milliárd internetes felhasználó révén – állapítja meg az IDC felmérése. Tavaly 161 milliárd gigabyte-nyi digitális információt hoztunk létre és másoltunk át. A digitális univerzum mintegy hárommilliószor akkora, mint az összes könyvben leírt információ – 12 könyvoszlopként képzelhető el, amelyek mindegyike 150 millió kilométer hosszú: a könyvoszlop a földtől a napig érne.

Az előrejelzést a digitális adattárolási eszközök egyik ismert gyártójának, az EMC Corp.-nek a megbízásából készítették az amerikai piackutató szakemberei. Az IDC az első alkalommal méri és jelzi előre a világon létrejövő és másolásra szánt digitális információ mennyiségét és típusát, valamint azt, hogy ez magánemberektől vagy cégektől származik-e.

A tanulmány megállapítja, hogy míg 2010-re a digitális univerzumnak közel a 70 százalékát egyéni felhasználók hozzák létre, az információ legalább 85 százalékának a biztonságáért, adatvédelméért, megbízhatóságáért és rendelkezésre állásáért a cégek felelnek majd. A növekedés és a sokfajta adat mennyiségének ugrásszerű növekedése többet jelez, mint egy páratlan mértékű információs robbanás. Az információ az analóg – azaz véges és befejezett – állapot felől a digitális forma felé mozdul el, vagyis a végtelenség felé. Műszaki szemszögből nézve a cégeknek még kifinomultabb technikákat kell alkalmazniuk a napról napra megszülető újabb és újabb adatok továbbítására, tárolására, védelmére és sokszorosítására.

A digitális univerzum legnagyobb részét a képek alkotják, amelyek készítésére a világon több mint egymilliárd eszköz áll rendelkezésre: a digitális fényképezőgépektől és kamerás mobiltelefonoktól kezdve az orvosi szkennerekig és biztonsági kamerákig. Az állóképek rögzítésére alkalmas digitális fényképezőgépekkel készült képek száma 2006-ban világszerte meghaladta a 150 milliárdot, míg kamerás mobiltelefonokkal 100 milliárd felvétel készült. Az IDC előrejelzése szerint 2010-re ez a szám több mint 500 milliárdra nő. A mozgóképes kamerák használatának időtartama 2010-re a mostanihoz képest duplájára nő. Az e-mail postafiókok száma az 1998-as 253 millióról 2006-ra közel 1,6 milliárdra nőtt. Ebben az időszakban az elküldött e-mailek száma háromszor gyorsabban növekedett, mint a levelező személyek száma. 2006-ban az emberek egymásnak küldött levelei 6 milliárd gigabyte-nyi volt. Az évtized végére 250 millió azonnali üzenettovábbítási fiók lesz a világon, beleértve azokat is, amelyekről üzleti üzeneteket küldenek.

A digitális univerzumot több mint 95 százalékban strukturálatlan adatok alkotják. A cégeknél a rendszerezetlen adat az összes információnak több mint 80 százalékát teszi ki. Az IDC becslése szerint a céges információknak manapság kevesebb mint a 10 százaléka „osztályozott”, vagyis érték szerint rangsorolt. A piackutató várakozása szerint ez az arány évente több mint 50 százalékkal nőhet. Ma a digitális adatmennyiségnek a 20-30 százalékát védik többé-kevésbé megbízhatóan. A fejlődő országok a digitális univerzumnak jelenleg mindössze a 10 százalékát adják, de 30-40 százalékkal gyorsabban fejlődnek majd, mint a fejlett gazdaságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.