BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül a hazai „netpatikapiac”

A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények értékesítése iránt egyre több internetes kiskereskedő érdeklődik, főleg patikán kívül is forgalmazható, vény nélkül kapható készítményeket árulnának szívesen. Aki azonban teljes online gyógyszertári szolgáltatást szeretne nyújtani, annak igencsak sietnie kell a piacra lépéssel: a külföldi tapasztalatok szerint ugyanis az „online patikapiac” két-három szereplőnél többet nem bír el.

Hazánkban 2005-ig csak gyógyszertárban lehetett patikaszereket vásárolni. Két évvel ezelőtt azonban egy törvénymódosításnak köszönhetően lehetővé vált a gyógyszerek házhoz szállítása, így ettől kezdve tulajdonképpen bárki megkezdhette volna az internetes gyógyszer-értékesítést. A hazai patikaliberalizáció pedig kifejezetten szorgalmazza a készítmények internetes forgalmának növekedését, hiszen az új gyógyszer-forgalmazási törvény szerint azoknak a patikáknak, amelyek nem felelnek meg a korábbi gyógyszertár-alapítási kritériumoknak kötelező online gyógyszerrendelési szolgáltatást nyújtaniuk.

Gyógyszerek házhoz szállításával Magyarországon először a Gyógyszerfutár Kft. kezdett foglalkozni: a társaságtól közel egy esztendeje lehet vény nélküli és receptre kapható medicinákat is rendelni, egyelőre telefonon. Az első internetes gyógyszerrendelési lehetőség megteremtése a Magyar Gyógyszerész Kamarához kötődik, amely a Patika.hu címen elérhető honlapján mintegy két hónapja nyújt ilyen szolgáltatást. A rendelést a feladás után közvetítik a vevőhöz legközelebb eső patikához, amely ezt követően felveszi a kapcsolatot a fogyasztóval, és eljuttatja hozzá a kért gyógyszert. A házhoz szállítást és a rendelésfelvételt ez esetben tehát nem egy társaság végzi.

Néhány hete kezdte meg működését Magyarország első komplex szolgáltatást nyújtó „online patikája”, a Pirulapatika.hu. Tóth Tamás, a portált üzemeltető Doktor Bit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a cég tulajdonképpen nem gyógyszerforgalmazással foglalkozik, ők csak felveszik a rendeléseket, közvetítik azokat a velük szerződésben álló patikáknak, majd házhoz szállítják a kért készítményt. A honlapon vényköteles és recept nélkül kapható gyógyszereket is lehet rendelni, előbbi esetben azonban a receptet először postán el kell juttatni a társasághoz. Mivel ez néha körülményes és sokáig tart, Tóth Tamás jelezte: úgy véli, a vény nélkül kapható gyógyszereknek lesz nagyobb forgalma. A társaság egyébként az első évben 10 millió forint körüli árbevételre számít, ez azonban néhány esztendőn belül évi 100-200 millióra is emelkedhet.

Tóth Tamás kiemelte: egy ilyen jellegű online patika indítása nem igényel nagy befektetést, s – mivel tulajdonképpen a vállalat nem forgalmaz gyógyszert – túl sok engedélyre sincs szükség. Az adatok beszerzése, a betegtájékoztató létrehozása, a patikaszereket ábrázoló fényképek elkészítése, valamint a számítógépes háttér kialakítása és a rendszer felépítése néhány 10 millió forintból megvalósítható, és körülbelül 3-4 hónapot vesz igénybe. Az ügyvezető hozzátette: igen nagy munka azonban a megfelelő kapcsolatok megteremtése. A vállalatnak több patikával is szerződésben kell állnia, azért, hogy ha az egyikben esetleg nincs a rendelt készítményből, azt akkor is 24 órán belül el tudják juttatni a fogyasztóhoz.

A Pirulapatika.hu portálon rendelt gyógyszerek ugyanannyiba kerülnek, mint ha a vevő gyógyszertárban vásárolná meg. A házhoz szállítás általában 600–1200 forintba kerül (a vásárlás összegétől és a fizetés módjától függően), tízezer forint feletti rendelés és átutalással rendezett számla esetén azonban ingyen kiszállítják a kért gyógyszert. Tóth Tamás jelezte: a Doktor Bit Kft. az ügyfelek közvetítéséért úgynevezett közvetítési díjat kap a patikáktól.

Az idén hetedik éve forgalmaz az interneten étrend-kiegészítőket a Szegeden üzletet fenntartó Body.Builder Webáruház – mondta a cég vezetője és tulajdonosa, Sztípity Róbert. Ebben az évben első alkalommal elérték az évi 300 millió forintos forgalmat, ebből az étrend-kiegészítők 60-70 százalékos arányt képviselnek; ezek hazai piaca megközelítőleg négymilliárd forintot tesz ki. A kereslet meglehetősen változó – tette hozzá. A portálon húszezer felhasználót regisztráltak, közülük nagyjából nyolc-kilencezer vásárol legalább egy alkalommal; a törzsvevők száma – akik már több mint háromszor rendeltek készítményeket a honlapról – kétezer fő körül alakul. Az üzlet jelenleg kétezer terméket értékesít a világhálón keresztül, a portfólió azonban folyamatosan bővül. A cégvezető nem zárta ki, hogy a közeljövőben vény nélkül kapható gyógyszereket, valamint gyógyhatású készítményeket is forgalmaznak.

Egyelőre fejlesztés alatt áll, de a nyár végére biztosan beindul hazánk egyik legnagyobb gyógytermék-nagykereskedésének és diszkontáruházának, a Mediline-nak a honlapjáról elérhető online üzlete – tudtuk meg Kurucz Andrea marketingigazgatótól. Mivel az áruház elsősorban nagykereskedésként üzemel, az online részleggel az egyéni vásárlókat szeretnék kiszolgálni, illetve a nagykereskedők megrendeléseit egyszerűsíteni. Jelenleg 14 000-féle terméket forgalmaznak, ám az internetes áruház megnyitásával várhatóan az öszszes termék online is megrendelhető lesz. Hozzátette továbbá: mint kiterjedt, nyílt értékesítésű nagykereskedés mindenképpen élnek a vény nélküli termékek árusításának lehetőségével is.

Mivel a vény nélküli patikaszerek árusításához is szükséges a tájékoztatók biztosítása, egyre jobban felértékelődik a megbízható gyógyszer-információs és betegtájékoztató rendszerek, portálok, valamint kiadványok jelentősége. A CMPMedica Információs Kft. mind az egészségügyi szakemberek, mind a lakosság számára készít elektronikus és nyomtatott kiadványokat. Mezey Zsuzsanna, a cég marketingmenedzsere kérdésünkre kifejtette: az orvosok és gyógyszerészek számára készült Gyógyszer Kompendium – amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet hivatalos kiadványa is egyben – részletesen tartalmazza minden gyógyszernek az alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókat. Hasonló tartalommal ezek az információk online verzióban, a Pharmindex.hu oldalról is letölthetők, valamint CD-ROM-on és már PDA-n is elérhetők. A lakosság számára indították az Egészségkalauz.hu internetes portált, ahol a gyógyszer-információk közérthetőbb, egyszerűbb formátumban találhatók meg. A cég ez év februárjában a weboldalon több mint 214 000 letöltést regisztrált. Az egészségügyi szakemberek számára készült Pharmindex.hu portálnak jelenleg közel 4100 regisztrált felhasználója van.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.