BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondolatolvasó kerekes székek

Meglehetősen kevés esélye van azoknak a személyeknek a szabad mozgásra, akiket betegségük, balesetük olyan helyzetbe kényszerített, hogy még a kerekes széket sem tudják önállóan irányítani.

Most azonban felcsillant a remény a számukra: kutatók ugyanis olyan robotkocsi megalkotásán dolgoznak, amelyet a súlyosan bénult emberek az agyukkal tudnak irányítani.

Spanyol szakemberek olyan Brain Computer Interface-en (BCI) dolgoznak, amely lehetővé tenné a beteg számára, hogy az agy jelzéseit egy számítógépbe eljuttatva parancsokat adjon a kerekes széknek, és az azokat végrehajtaná. A rendszer fontos tartozéka az elektródákkal „kitapétázott” fejfedő, egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi, hogy egy mozgássérült is adhasson parancsokat anélkül, hogy mozgatná a kezét vagy hanggal utasítana.

Egyes kutatók már kisebb eredményeket is fel tudnak mutatni az agy és a számítógép közötti kapcsolatok kialakításáról, ám ez esetben igen nagy teljesítményű eszközök húzódnak meg a háttérben, amely a kerekes székek esetében aligha kivitelezhető. Az egyik legnagyobb problémát tehát a BCI-technológia miniatürizálása és hordozhatóvá tétele jelenti. A spanyol oktatásért és tudományért felelős tárca 180 ezer eurót áldozott erre a kutatásra, amelynek célja, hogy a mozgásban korlátozott emberek számára is megoldást találjanak bizonyos önálló cselekvésre, függetlenségre.

A Zaragozai Egyetem szakértői egy kisebb szerkezet létrehozásán fáradoznak, amelyet első körben mozgássérült gyerekek körében próbálnának ki. Igaz, arra aligha kell számítani, hogy az agyhullámokkal olyan mértékben mozgatható legyen egy művégtag, hogy zongorázni lehessen vele, ám arra mindenképpen képesek lesznek a sérült emberek, hogy a kerekes széket különböző irányokba tudják mozgatni, illetve meg tudjanak állni vele.

A kocsira két 800 megahertzes Intel számítógépet helyeznének el, amely továbbítaná az agyhullámokat és a parancsokat a kerekes szék felé, s a várakozások szerint egyhetes tanulás elegendő lesz, hogy az emberi aggyal éppoly könnyen irányítható legyen a robot, mint manuálisan. Igaz, egyelőre csak egyszerű parancsokat tud majd teljesíteni, mint például „jobbra” vagy „balra”. A kutatók azonban bizakodók, azt remélik, idővel olyan bonyolult parancsokat is továbbíthat a számítógép, mint például „Menj a konyhába!”.

A kerekes széket emellett egy olyan lézerérzékelővel is ellátják, amely felismeri az útjába kerülő akadályokat, legyen szó elmozdított bútorról vagy leesett dobozról. Ez különösen azoknak a betegeknek lényeges, akik csak mérsékelten tudják mozgatni a fejüket, illetve a nyakukat, éppen ezért nem látják, ha valami az útjukba kerül, különösen a földön. A robot-kerekesszékek egyik legnagyobb előnyének tehát az tekinthető, hogy a navigációs technológiák hatástalanítani tudják ezen akadályokat.

Az agyi hullámokkal irányítható kerekes szék első prototípusának megjelenését 2008–2009-re tervezik, bár igaz, a kutatók már megalkottak egy olyan kocsit, amelyet navigációs rendszerrel láttak el, azaz képes térkép alapján tájékozódni, annak mentén haladni. A kutatók abban bíznak, hogy 2010-ben a szerzeményüket már a mozgássérült gyerekeken is kipróbálhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.