BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navigálva jobb a vezetés

A műholdas navigáció kedvező hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára – ez a legfőbb észrevétele annak a kutatásnak, amelyet a GPS-technológiában érdekelt vezető cégek megbízásából készített a TNO holland kutatóintézet. A tanulmány legfontosabb megállapításai szerint a szatellites navigációs eszköz használata egyfelől jó hatással van a vezető magatartására, amikor általa ismeretlen területen közlekedik, ismeretlen célpont felé, másfelől a rendszer használata fokozza az óvatosságot, miközben csökkenti a stresszt.

A kutatás kimutatta, amikor az autóvezető a GPS-rendszerre bízza magát, 25 százalékkal ritkábban áll meg, 35 százalékkal kevesebb időt tölt álló helyzetben. Ezenkívül a sofőrnek kevesebbszer kell feleslegesen kanyarodnia, mint a hagyományos navigációs eszközök – nyomtatott térképek vagy online útvonaltervezők használatával. Az is bebizonyosodott, hogy a vezetői magatartás is nagymértékben javult – egyebek mellett a közlekedési jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása terén. Az autós ugyanis a vezetésre koncentrálhat, ahelyett hogy a megfelelő útvonalat keresgélné.

A vezetők éberebbek, és tudatosabban figyelnek az őket körülvevő forgalomra.

A kutatás azt is bebizonyította, hogy azok az autósok, akik nem használnak szatellites navigációs megoldást, 12 százalékkal gyakrabban nyújtanak be kártérítési igényt a gépkocsijukkal kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.