BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parkolópályán az adatbázis

Közel fél éve hiába böngészik a parkolási társaságok által megbüntetett autósok az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EmPaMo) weboldalát a parkolójegy-adatbázist keresve, egy ideje ugyanis nem üzemel. A civilszervezettől megtudtuk: lehetséges, hogy valaki kívülről tört be a rendszerbe, amelyet azóta sem tudtak helyreállítani.

A nonprofit alapon működő adatbázis lényege, hogy a pótdíjfizetésre ítélt autós 2002-től napjainkig számtalan helyre és időpontra talál érvényes parkolójegyet, amelyet térítésmentesen annak felkínálójától átvehet. Az EmPaMo szerint az ingyenes adok-kapok nem törvénytelen, ugyanis nincs olyan rendelkezés, amely ezt tiltaná. Ha sikerül az adatbázist ismét működésbe hozni, továbbra is ellenérték nélkül cserélhetnek gazdát a nagy becsben őrzött parkolócédulák.

Az adatbázis iránt az utóbbi hetekben egyre nagyobb volt a kereslet, miután a közelmúltban egyik napról a másikra több százezer autós kapott kézhez fizetési felszólítást parkolási cégektől, több évre visszamenőleg. Az időzítés nem volt véletlen, a közelmúltban módosított rendelet ugyanis több, az autósokra kedvező változást hozott: a társaságoknak két hónapon belül postázni kell a büntetéseket, az autósoknak pedig legfeljebb egy évig kell megőrizni a jegyeket. Ezelőtt a társaságok 3-4 évvel korábbi tartozásokat is behajthattak, így esetenként 1-1,5 millió forint értékű tartozást is fel lehetett halmozni.

Akár a világhálón cserélt, akár valóban az eredeti tulajdonosé, az utólag bemutatott érvényes parkolójeggyel is gondok lehetnek. Egy internetes fórumon idézett parkolási társaságtól érkezett felszólító levél szerint a társaság akkor sem tud eltekinteni a pótdíj befizetésétől, ha az autós utólagosan bemutat egy arra az időpontra érvényes parkolójegyet. Azon ugyanis nincs olyan azonosító adat, amely igazolná, hogy azt valóban az adott gépjármű várakozási díjának kiegyenlítéséhez váltották meg – szól a parkolási társaság érve. (VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.