BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terrorveszély az interneten

Sajtóhírek szerint a múlt év végén az al-Kaida terrorszervezet Londonban egy internetes csomópont szabotálására készült, ám a rendőrség időben lecsapott a Dél-Angliában szervezkedőkre. A Sunday Times információi szerint azt a csomópontot (hubot) akarták tönkretenni, amelyen Nagy-Britannia internetforgalmának a legnagyobb része – így a londoni tőzsde kommunikációja is – keresztülhalad. Bár egy ilyen támadásnál a web nem áll le, hiszen az adatok egyszerűen új útvonalat keresnének maguknak a rendszerben egy-egy csomópont meghibásodásakor, ha a terv sikerül, világszerte látványosan lelassult volna az adatforgalom.

Február elején egy másik támadás is történt a világháló ellen. Megtámadtak hat gépet azon tizenegy közül, amelyek az internet „címjegyzékét”, vagyis a számítógépnevekhez tartozó azonosítókat (IP-címeket) őrzik. Ezek nélkül az úgynevezett alap DNS szerverek nélkül a rendszer képtelen lenne kezelni az általánosan ismert, jellemzően betűket tartalmazó web- és e-mail címeket, s az adatok csak a telefonszámszerű, egyedi számítógép-azonosító kódok ismeretében lennének elérhetők. A nyolc órán át tartó támadás alatt – amikor is az érintett szervereket túlterheléssel igyekeztek használhatatlanná tenni a támadók – mindössze két gépet sikerült érdemben lelassítaniuk – írja a New York Times a DNS szerverek egyikét működtető, az internetcímek globális regisztrációját végző Internet

Corporation for Assigned Names and Numbers társaságra hivatkozva.

A többi gép egy új, terhelésmegosztó alkalmazásnak köszönhetően könnyedén visszaverte a kísérletet. A 13 DNS szervert egyébként is úgy építették meg, hogy azok egyidejű leállására minimális esély legyen: a virtuális gépeket valójában világ több mint száz különböző helyszínén álló egyedi szerverek alkotják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.