BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vigyázat, nem a gépeket, hanem a felhasználót támadják

Az interneten keresztül ma már nem annyira a számítógépeket támadják, hanem a felhasználókat, illetve az általuk tárolt információkat - hangzott el az IDC IT Security Roadshow 2007 budapesti konferenciáján kedden.

Az előadók elmondták azt is, hogy a trend azért változott meg, mert sokkal könnyebben lehet használható, pénzre átváltható információkat lopni a felhasználóktól, mint a komoly biztonsági megoldásokkal felszerelt vállalatoktól.

A támadások többsége Kelet-Európából, Oroszországból és Romániából indul ki. Monostori Gábor, az IDC kutatási vezetője kifejtette: a vállalatvezetők úgy vélik, hogy a támadások 70 százaléka a cégek esetében már belülről, illetve a partnerektől érkezik, s ez az arány folyamatosan nő. A cégvezetők álláspontja az, hogy a támadásokat jól szervezett alvilági csoportok tisztán profitszerzés céljából indítják.

A támadások egyre komplexebbek, ezért nehezebben jelezhetők előre, s nehezebb védekezni is ellenük. A szakember kifejtette: a vezetők és az alkalmazottak még mindig alábecsülik a biztonsági eljárások fontosságát, s ha vannak is ilyen vállalati szabályok, akkor azokat nagyon nehéz betartatni.

Az IDC felmérése szerint a magyar piacon is egyre inkább előtérbe kerülnek a jogosultságkezelő megoldások, azaz annak a szabályozása, hogy melyik felhasználó, milyen adatokhoz, információkhoz férhet hozzá, s milyen informatikai folyamatokba tekinthet bele.

Az IDC a vállalati magtartást elemezve úgy látja, szemléletváltásra lenne szükség: azaz ma már nemcsak a biztonsági eszközök telepítésére kellene koncentrálni, hanem a folyamatok és a hozzáférés szabályozására is. Kérdésekre válaszolva elhangzott: az IDC előzetes adatai szerint 2006-ban a magyar biztonsági piac forgalma a licenc és karbantartási árbevételt nézve 33 millió dollárt ért el, ami 20 százalékkal haladja meg a 2005. évit. Monostori Gábor úgy vélte, a a növekedés dinamikája megmarad, s az idén a biztonsági piac 38-39 millió dollárra bővül.

A teljes magyar IT-piac 2006-ban 2,5 milliárd dollár volt. (MTI Eco)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.