BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zenelejátszóra terelt irodalom

Gondban vannak a hagyományos könyvkiadó vállalatok, a fiatal írók szeme előtt ugyanis már nem az lebeg, hogy kemény fedeles könyvben jelennek meg az alkotásaik, az eredetileg zenelejátszásra tervezett eszközökre gondolnak; műveiket egyre inkább MP3-as formátumban rögzítik. S érdekes módon az új kezdeményezés meghozza a gyümölcsét a második lépésben: hagyományos módon is eladható a mű.

Miután a 35. levelére is elutasító választ kapott J. C. Hutchins a kiadóvállalatoktól, megelégelte, hogy állandóan a postaládája előtt várja reménykedve a visszajelzéseket. A floridai exújságíró nem adta fel, szerzett egy mikrofont és egy keverőgépet, hozzácsatlakoztatta azokat egy számítógéphez, s elkezdte hangosan felolvasni szerzeményét, A hetedik fiút. Elkészült az internetes változat, Hutchins pedig elküldte a Podiobooks olvasószerkesztőjének. A Podiobooks egy olyan internetes honlapnak számít, ahol a látogatók a kiadatlan szerzők műveinek könyvtárából szemezgethetnek. Pontosabban hallgathatják a számítógépükön, iPodjukon vagy multimédiás mobiltelefonjukon, az a lényeg, hogy az MP3-as formátumot képes legyen elolvasni a készülék.

Úgy tűnik, Hutchins próbálkozása eredményes volt, tavaly több mint 20 ezren töltötték le a művét, ennek köszönhetően az íróra egy kisebb nemzetközi kiadóvállalat is felfigyelt, emellett elnyerte az internetes honlap legjobb szerzeményének titulusát, s története a The New York Timesba is bekerült. A Podiobooks azon közönség számára tökéletesen megfelelő, amely e-maileken nőtt fel, és a modern technológia nyomon követése nem okoz gondot számára. A hangos könyvekkel szemben az audiokönyvnek az az előnye, hogy a podcasting technológia lehetővé teszi, hogy a műveket automatikusan letölthesse az érdeklődő, amint megjelennek a neten. S persze alkalmazkodik a felgyorsult városi élethez: könyvhallgatás közben akár vásárolhat is az illető, netán szörfölhet a világhálón vagy egyszerűen csak szobabiciklizhet. A netről letöltött alkotás nem nélkülözi a zenei aláfestést sem, hiszen néhány szerző hangokat is belecsempész a művébe, illetve különböző zenei elemeket az egyes részek közé. Vannak, akik a szereplőiket különböző hangokon szólaltatják meg, mint a rádió-teleregényekben.

A Podiobooks kínálata meglehetősen széles skálán mozog, hiszen fellelhető utópisztikus regény éppúgy, mint horror, az erotikus művek mellett aforizmagyűjtemények is. Az egyik legújabb netes szerzeménynek egyébként az Egy az álmatlanok közül című thriller számít. Az irományok színvonala meglehetősen vegyes, ám minden kategóriában akad olyan író, aki kimagaslik a mezőnyből. Scott Siglert az egyik legjobb horror-fantasztikus szerzőként tartják számon, több mint 30 000 rajongót tudhat már a táborában. S úgy tűnik, ez a titka a sikernek, a stabil hallgatóság. Hiszen aki ezen a téren egy komolyabb réteget meg tud nyerni, nagy előrelépést tesz abba az irányba, hogy műve egyszer a bestsellerlistákon végezze. Tény, az MP3-as irodalom a közönségnek és az adományoknak köszönhetően virágzik; ezt egyébként többen a 80-as évek újságokban megjelent folytatásos regényeinek technológiai továbbélésének tekinti. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.