BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kkv-k nem ismerik az illegális szoftverek kockázatait

A Business Software Alliance (BSA) kutatása szerint a kis- és középvállalkozások figyelmen kívül hagyják az illegális szoftverek használatának valós kockázatait: 87 százalékuk nincs tisztában azzal sem, hogy az illegális programok növelik a vírustámadások esélyét. 

A BSA csütörtöki közleménye szerint a kilenc országban, köztük Magyarországon megkérdezett vállalkozók egyötöde abban a hitben él, hogy semmilyen kockázattal nem jár a licenc nélküli szoftverhasználat.

Magyarországon a kis- és közepes cégek (kkv) 50 százaléka nem biztos abban, hogy legális szoftvert használ, miközben a megkérdezettek 95 százaléka szerint a szoftver licenc nagyon vagy meglehetősen fontos a vállalkozásuk számára. A cégek 63 százaléka a büntetőjogi eljárást tekinti az illegális szoftverhasználattal járó legfontosabb kockázatnak – ez a legmagasabb arány Európában.

A kkv-k 8 százaléka a vállalat hírnevének sérülését is kockázatnak tekinti – ez az arány is a legmagasabbak közé tartozik Európában.

A magyar cégek 92 százaléka egyetért azzal, hogy a számítástechnika a vállalkozás sikeres működésének lényeges eleme, ám csak 9 százalékuk ismeri a szoftvereszköz gazdálkodás elemeit, ezen belül a szoftvernyilvántartást és azt, hogy a szoftvereket, mint a vállalat eszközeit kell kezelnie, és arról a könyvelésében nyilvántartást is kell vezetnie. Ez az egyik legalacsonyabb arány Európában.

A BSA, Üzleti Szoftver Szövetség megbízásából 9 európai országban, mintegy 1.800 kis- és középvállalkozás megkérdezésével végezték a felmérést.

A közlemény szerint a megkérdezett kétszáz magyarországi vállalkozás válaszai kapcsán Magyarországon kiugróan magas, mintegy 63 százalék azok aránya, akik a büntetőjogi eljárást tekintik a kalózszoftverekkel járó elsődleges kockázatnak.

Ugyanakkor a regionális 18 százalékkal szemben alig 9 százalékuk tart például adatok vesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosak lehetnek egy vállalkozásra nézve.

A BSA figyelmeztet arra is, hogy az aukciós oldalakról származó szoftverek, vagy a fájlmegosztó portálokról a munkatársak által a vállalati számítógépekre letöltött szoftverek gyakran tartalmaznak vírusokat és kémprogramokat. A felmérések szerint az aukciós oldalakon vásárolt szoftvereknek kevesebb mint 50 százaléka legális, illetve a káros kódok 47 százaléka fájlmegosztó rendszereken keresztül terjedt.

A BSA szerint úgy tűnik, nem hiábavalóak azok az erőfeszítések, amelyek például Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon is folynak a vállalkozások felvilágosítása érdekében: "ha két részre választjuk a vizsgált országokat Kelet és Nyugat szerint, akkor - némileg meglepő módon - megállapítható, hogy Európának a keleti felén a vállalkozások jobban tudatában vannak a kockázatoknak". Az már más kérdés, hogy ezek ismeretében is miért vállalja nagyon sok vállalkozás vezetője a felesleges kockázatokat - áll a közleményben. (MTI Eco)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.