BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan "törik" a Vistát? - Mikor lép a Microsoft?

Egy új módszer azt használja ki, hogy néhány nagy gyártó számítógépeire aktiválás nélkül is lehet Windowst telepíteni - hivatkozik az Index az ausztrál ITNews cikkére.

Az eljárás az úgynevezett OEM Activation program előnyeit hasznosítja, amelyet a Microsoft azért talált ki, hogy a márkás gépeken a felhasználóknak ne kelljen a termékaktiválással bajlódniuk.

A telepített Windows oprendszerrel eladott márkás számítógépeken általában OEM Activation működik: amikor a felhasználó újratelepíti a rendszert a géphez adott cédéről, a Windows nem igényel aktiválást. Ezt műszakilag úgy oldják meg, hogy a gyártók elhelyeznek egy kódot a számítógép alaplapi BIOS-ában, amelyből a Vista telepítője azonnal látja, hogy ahhoz a géphez kifizették a licencet.

A töréssel bármilyen számítógépbe bele lehet rakni a kódot.

A "legbiztosabb" módszer – a BIOS átírása – munkaigényes, ráadásul kockázatos, egy apró hiba ugyanis használhatatlanná teheti az alaplapot.

Ennél biztonságosabb a BIOS-ban lévő kód emulálása, amikor egy szoftver hatására látja úgy a Vista, hogy licencelt gépre települ. 

A Microsoft egyelőre csak figyeli a történéseket, de nem tett semmilyen lépést ez ügyben, mert a törés nem terjedt el széles körben. (Index)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.