BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszűnik a hűségnyilatkozati "terror"

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a piacelemzési folyamat második körében közzétette a vezetékestelefon-hálózathoz való hozzáférés kiskereskedelmi piacaira vonatkozó határozattervezetét, amelyben új elemként szabályozza a fogyasztók választási szabadságát korlátozó úgynevezett hűségszerződések felmondását is – jelentette be ma az NHH.

A tanács határozattervezete szerint a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének minősül, ha a határozott idejű szerződés felmondását a szolgáltató egyoldalúan kikötött, a szerződés teljesítése során nyújtott kedvezményekkel, illetve a teljesítésre fordított költségekkel nem arányos és nem indokolt feltételekhez köti. A kedvezményes ajánlat nem irányulhat a fogyasztó „röghöz kötésére”, vagyis arra, hogy esetleges későbbi, kedvezőbb ajánlatokat ne tudjon elfogadni. A tanácsnak a tervezett kötelezéssel nem célja a határozott időre szóló kedvezményes ajánlatok megtiltása, de ezek a határozat hatálybalépését követően már nem tartalmazhatnak a fogyasztók választási szabadságát korlátozó feltételeket, illetve a választást csak aránytalan költségekkel lehetővé tevő kitételeket.

Mivel a határozott idejű szerződés keretében történő díjcsomagváltás, illetve a szerződés-felmondás feltételei (általában a kötbérfizetési kötelezettségek) és a szerződés ideje alatt kínált kedvezmények egyaránt eltérőek, ezért a hatóság mindig csak egyedi esetekben tudja a feltételek indokoltságát és arányosságát vizsgálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.