BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Röghöz kötés helyett: Könnyebb lesz felmondani a távközlési hűségszerződést

Megkönnyíti az ügyfeleknek a távközlési szolgáltatókkal kötött hűségszerződések felbontását a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legújabb határozat-tervezete. Az NHH pénteki közleményéből kiderül, hogy a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének minősül, ha a határozott idejű szerződés felmondását a szolgáltató egyoldalúan kikötött, a szerződés teljesítése során nyújtott kedvezményekkel, illetve a teljesítésre fordított költségekkel nem arányos és nem indokolt feltételekhez köti. A kedvezményes ajánlat nem irányulhat a fogyasztó „röghöz kötésére”, arra, hogy esetleges későbbi, kedvezőbb ajánlatokat ne tudjon elfogadni.

A közlemény hangsúlyozza: a tanácsnak nem célja a határozott időre szóló kedvezmények megtiltása. A határozat hatálybalépését követően viszont már nem korlátozhatják a szolgáltatók a fogyasztók választási szabadságát. Emellett nem köthetik aránytalanul magas költségekhez a szerződésmódosítást.

A NHH közölte azt is: mivel a határozott idejű szerződésekben a díjcsomag-váltás, illetve a szerződésfelmondás feltételei és a kínált kedvezmények eltérőek, a hatóság mindig csak egyedi esetekben tudja megvizsgálni a megszabott feltételek indokoltságát és arányosságát.
A jelentős piaci erejű szolgáltatónak minősített cégekre – az Emitelre, a Hungarotelre, az Invitelre, a Magyar Telekomra és a Monortelre – további kötelezettséget róna a hatóság. Eszerint az érintett szolgáltatók az elkövetkező években, éves átlagban nem emelhetik az adott évben mért fogyasztói áremelkedésnél nagyobb mértékben az egyszeri bekapcsolási, illetve a havi előfizetési díjat.

A határozattervezetet az érintettek a Hírközlési Értesítőben való megjelenést követő huszadik napig véleményezhetik. A konzultációt követően a tanács a véglegesített határozatot megküldi az Európai Bizottságnak, és jóváhagyása esetén hirdeti ki a végleges határozatot. AS Network

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.