BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bevezetés buktatói

Manapság a magukat becsapottnak érző iPhone-felhasználóktól hangos a tengerentúli média. Az első, nyolc gigabyte-os memóriával felszerelt darabokat drágán, 599 dollárért (120 000 forintért) kínáló Apple eredetileg azt mondta, hosszú távon ez lesz a készülék ára. Mára azonban ugyanezt a telefont már 399 dollárért kínálják, az elégedetlenkedő ügyfelek pedig nem maradtak csendben.

A cég szeptember elején adta el az egymilliomodik darabot a június végén piacra dobott készülékből, noha a tervekben ezt csak szeptember végére ígérték. Igaz, közben – alighanem az eladások lassabb dinamikája miatt – a tervekkel ellentétben árat is csökkentettek. Most azonban a társaság bejelentette, az első, magukat átverve érző vevők 100 dolláros jóváírást kapnak, amelyet a márkakereskedésekben és a vállalat webáruházában lehet elkölteni, igaz, nem bármire. Például zenék nem vásárolhatók, és ez ismét csak sok morgolódásra ad okot.

Nem lesz azonban ilyen könynyű elhallgattatni a felhasználók azon – egyre népesebb – táborát, amely a gyakorlatban szembesült azzal, mit is jelent az a tájékoztatókban csak apró betűkkel ismertetett tény, hogy még a kikapcsoló gombbal sem lehet tétlenségre kényszeríteni az új készüléket. Az iPhone ugyanis ilyenkor is folyamatosan ellenőrzi és letölti a felhasználó e-mailjeit, ami óriási adatforgalmat és hatalmas számlát képes generálni egy hosszabb külföldi úton.

Márpedig a telefont az elsők közt megvevő tehetős amerikaiak többsége nem otthon töltötte a nyarat, s az újságokat olyan esetek töltötték meg, mint például azé az Európába utazóé, aki a hónap végén 3000 dolláros (600 000 forintos) telefonszámlát kapott az AT&T mobilszolgáltatótól, amely az öreg kontinens magas barangolási díjaira hivatkozva kér igen borsos árat a külföldi adatforgalomért.

De hasonlóan járt Jay Levy és családja is, akinek a története már a nyugat-európai sajtót is bejárta. A háromtagú család három új iPhone-nal földközi-tengeri hajóútra indult, mivel azonban úgy vélték, készülékeik az európai hálózatokkal nem kompatibilisek, mindegyiket kikapcsolták. Amikor hazaértek, 54 oldalas számlát kaptak az AT&T-től, összesen 4800 dollárról, mert a cég 20 megabyte-onként 5–25 dollárt számlázott a készülék által önállóan lebonyolított adatforgalomért.

Ennek fényében sokan úgy vélik, korántsem véletlen, hogy az Egyesült Államokban kizárólag az AT&T-hálózatra kódolva árulják az iPhone-t. Egy mexikói hivatalos útja után 2000 dolláros számlát kapó üzletember már perre is vitte a dolgot, s hiába kínált neki a telefoncég 1500 dolláros mérséklést, nem vonta vissza a keresetet. Sőt, állítólag máris 15 további károsult kíván csatlakozni hozzá.

De nem lehet túlzottan boldog az AT&T sem. Hiába ugyanis a kizárólagos kódolás, ha az interneten mintegy másfél hónapja robbanásszerűen elterjedt az a szoftver, amellyel a készüléket fel lehet szabadítani, s így az már a világ bármely GSM-szolgáltatójának SIM kártyájával működik, tehát a tengerentúlon egyedüli GSM-konkurens T-Mobile-lal is. A szoftvert nem csak hackeroldalakról lehet megszerezni, nyilvánosan is kínálják 5–20 dollárért, például az eBay aukciós portálon. Az elindult kikódolási láz viszont alaposan visszavetheti a telefontársaság remélt forgalmi bevételeit: márpedig a kikapcsolhatatlan készülékek tulajdonosainak minden szakértő azt ajánlja, hogy ha külföldre utaznak, cseréljék le a SIM kártyát egy helyi szolgáltató által kiadott feltöltősre. (VG)

A most meghirdetett 100 dolláros jóváírási akció okozta több mint 10 millió dolláros kiesés aligha lesz komoly érvágás az Apple-nek: csak az utolsó negyedévben 818 millió dollár adózott eredményt ért el a cég.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.