BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigabírságot kapott a drogkartellekkel üzletelő bank

Úgy gondolták, hogy spórolnak a pénzmosás elleni harcon. A TD Bank végül 3 milliárd dollárt fizet ezért, tehát valószínű, hogy legközelebb inkább máshol próbál meg költséget csökkenteni.

A második legnagyobb kanadai bank, az Egyesült Államokban is jelen lévő TD Bank 3 milliárd dolláros bírság fizetésével zárja le azokat a vádakat, melyek szerint segítette a drogkartelleket a pénzmosásban.

Business And Economy In New York, pénzmosás
Fotó: NurPhoto via AFP

Az amerikai igazságügyminisztérium szerint 

a bank pénzmosásellenes programja hosszútávú, mindent átható, rendszerszintű hiányosságokkal rendelkezett, melyeket a költségek alacsonyan tartása érdekében nem orvosolt. 

A banki tranzakciók 92 százalékát nem monitorozták hat éven keresztül, ami azt jelenti, hogy 18300 milliárd dollár folyt át a bankon ellenőrzés nélkül.

Több pénzmosással foglalkozó hálózatot is azonosítottak a hatóságok

Bár ennek valószínűleg csak kis részét tették ki a tényleges pénzmosási műveletek, az amerikai hatóságok azonosítottak három pénzmosó hálózatot, melyek több mint 670 millió dollárt továbbítottak a TD Bankon keresztül.

A pénzintézet ráadásul fiókjait is arra kérte, hogy hagyjanak fel a szokatlan pénzmozgások belső jelentésével egyes gyanús ügyfelek esetben és több mint 5 milliárd dollárnyi pénzmozgást engedélyezett olyan számlákon, melyeknek a bezárásáról már döntött – írja a Financial Times

Szemben az oly gyakran megszokott eljárással, a bank két egysége bűnösnek is vallotta magát többek között pénzmosásban is.

A torontói székhelyű bank mostani alkuja a kormánnyal egy korábbi esetet követ, amikor a bank alkalmazottai, köztük egy New York-i fiók vezetője elismerték, hogy kenőpénzt fogadtak el, cserébe azért, hogy fedőcégek számára nyissanak számlákat. A vádemelés szerint egy New York Queens negyedében lévő fiókba zsákszámra hordták a pénz a drogkartellek, majd a bankkártyákról kolumbiai ATM-ekben vették fel a pénzt.

A most kiszabott bírság az egyik legnagyobb, amit az Egyesült Államok pénzintézettel szemben kiszabott, igaz elmarad a BNP Paribas 2014-es, 9 milliárd dolláros összegétől és a Binance ellen kiszabott tavalyi 4,3 milliárd dollros bírságtól is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.