BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boom előtt a biometria

Fizetés ujjlenyomattal – ez csak egyike a biometria által kínált széles lehetőségeknek, amelyek várhatóan néhány évtizeden belül meghódítják a világot. Beléptető rendszerek, igazolványok, pénzkiadó automaták vagy gépek indítórendszerei ma már egyaránt használják az emberi test különféle ismertetőjegyeit.

Németországi hírek szerint Offenburgban egy iskolában például a gyerekek a menzán már ujjlenyomatuk segítségével fizethetnek az ételekért egy kísérleti rendszer keretében. A szupermarketeket üzemeltető Edeka-láncnál hasonló megoldás működik Baden-Württembergben: a regisztrált vevőknek elég ujjukat a számítógépes egérhez hasonló leolvasóra helyezniük, s számlájukról máris leemelik a vásárlás ellenértékét.

A megoldás a fejlesztők szerint négyszer olyan gyors, mint a készpénzzel való fizetés, ráadásul a bankkártyával ellentétben az ujjlenyomatot ellopni sem lehet. Ez pedig fontos érv: éppen a feltölthető csipkártyák gyakori eltűnése miatt tértek át az offenburgi menzán is a biometriára.

A Roland Berger tanácsadó cég adatai szerint az ágazat 2006-ban 120 millió eurós forgalmat bonyolított le Németországban, ezzel

Európa legnagyobb ilyen piacának számított. Ráadásul a vállalat szerint 2010-re az eladások értéke megháromszorozódhat. Globálisan is hasonló az ütem: az International Biometric Group szakértői tavaly világszerte 1,8 milliárd eurós forgalmat regisztráltak, míg 2010-re 4,8 milliárdot jósolnak.

A különféle alkalmazásokban 40 százalékban használják az ujjlenyomat-azonosítást, míg az arcfelismerés részesedése 20 százalék körüli. Ez utóbbi szelete azonban a következő években fokozatosan 30 százalékra emelkedik.

Az ágazat ugyanakkor rendkívül kötődik a politikához: a Soreon Research elemzése szerint például 2009-re a német piacon az állami megrendelések részaránya a 45 százalékot is eléri. De másutt is az állam a fő megrendelő: Jemenben például azért tárolják az állami tisztviselők ujjlenyomatait, hogy ne vehessék fel kétszer a fizetésüket; Brazíliában a szociális segélyek jogtalan igénybevételét, Mexikóban az adócsalást szűrik így ki. Bruneiben már az ezredfordulón bevezették a világ első biometrikus személyigazolványát, a luxemburgi parlamentben pedig 2003 óta jelszavak helyett ujjlenyomatukkal férnek hozzá a képviselők a számítógépeikhez.

A nyugati országokban való terjedést leginkább a negatív aszszociációk nehezítik. Szinte mindenki a bűnözők azonosítására használt rendőrségi nyilvántartá--sokra gondol az ujjlenyomat szót hallva, ezért sok cég ódzkodik az ilyen rendszerek bevezetésétől. Pedig sokaknak bevált a módszer: például Németország-szerte lehet ujjlenyomattal automatákból filmeket kölcsönöznie annak, aki előzetesen regisztráltatta magát. Sok bolt pedig az újdonságértékre alapoz, ugyanis megfigyelték, hogy a kasszáknál ilyen fizetési megoldást kínáló üzletekbe már csak emiatt is szívesebben járnak a vevők. (VG)

A technológia azonban korántsem 100 százalékos. Nemrégiben egy számítástechnikai szaklap újságírói bemutatták, miként lehet némi grafit és cellux segítségével ellopni egy ujjlenyomatot, amellyel aztán több laptop leolvasóját is sikerült becsapniuk.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.